RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dogovorom riješiti pitanja županija, Brčkog, Mostara...

Napisano 14.11.2013. 12:15
Dogovorom riješiti pitanja županija, Brčkog, Mostara...

Čelnici dvije vodeće stranke kod Hrvata i Bošnjaka, Dragan Čović i Sulejman Tihić obnovili su razgovore o najaktualnijim političkim pitanjima koje su započeli prije nego što je predsjednik SDA otišao na operativni zahvat u Njemačku. Tihić se idućeg tjedna vraća svakodnevnim radnim obvezama u Sarajevu, priprema sjednicu stranačkog kolegija, a tih dana trebali bi biti organizirani i novi razgovori čelništva SDA i HDZ-a BiH.

 

Nacionalni balans

Kako doznajemo, dvojica lidera imala su u B. Šamcu dug i prijateljski razgovor o svim temama koje opterećuju političku situaciju u BiH. O nekima od njih dvije stranke su još ranije postigle visok stupanj suglasnosti, a Čović i Tihić vjeruju kako se uskoro može očekivati i provedba dogovorenog. Jedna od tih tema je i Brčko Distrikt gdje dvije stranke praktično imaju iste stavove. Skoro da nema spornih detalja ni kada je u pitanju nacionalni balans u vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji. U ove dvije županije bi se trebala primijeniti simetrična rješenja, odnosno da ona ministarstva koja u jednoj županiji popune kadrovi iz jednog naroda u drugoj budu rezervirana za kadrove iz drugog naroda. Na ovaj način će se spriječiti bilo kakvi pokušaji majorizacije u županijama koje su politički najosjetljivije, jer su to, pokazuju i prvi rezultati popisa stanovništva, jedine istinske multietničke sredine u BiH. Tihić i Čović su se složili da nisu prihvatljive blokade, kako se to radi sada u HNŽ-u oko izbora policijskog ravnatelja. Mnogo teže je pitanje Mostara i tu će očito trebati dodatni razgovori koji osim stranačkih rukovodstava moraju uključivati i lokalne predstavnike dvije stranke.

 

Pozitivni impulsi

No, očito je kako i Čović i Tihić vjeruju da je oko Mostara moguće postići dogovor koji će biti prihvatljiv za obje strane i svim građanima Mostara. Sva ova pitanja, odnosno njihova rješenja, uz reformu Ustava i izbornog zakonodavstva, trebala bi biti uvod za potpisivanje dokumenta koji bi bio podloga za dugoročnu i stratešku suradnju između ove dvije stranke, a koja bi se većinom konkretizirala nakon izbora iduće godine. HDZ BiH i SDA su i ranije imali iznimno dobru suradnju koja je bila narušena nakon zadnjih općih izbora. No, cijelo vrijeme stranke su imale korektan odnos na političkoj sceni. Sada se osjete pozitivni impulsi, a intenzivna komunikacija između dvije stranke najavljuje potpunu obnovu tradicionalno dobrih odnosa između ovih stranaka.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi