RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

«1 2 3 4 

Davor Marijan: Oružane snage SFRJ u izvanrednim prilikama, 522 Kb

Izvanredne prilike, pojam koji se u SFRJ službeno pojavio početkom osamdesetih godina, predstavljao je osnovu za uvođenje izvanrednog stanja u dijelu ili na cjelokupnom području zemlje.Na temelju pronađenih izvornih dokumenata, te raznih povjerljivih pravila i dostupnih brošura autor daje osnovne podatke o izvanrednim prilikama, ulozi oružanih snaga u njima te njihovu korištenju kao temelja agresivnog djelovanja srbizirane JNA u ratu protiv Republike Hrvatske.
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 3548 put(a)

Jakša Raguž: Osnivački skup SDS-a za Dubrovnik – Otvorena najava agresije na dubrovačko područje, 1 Mb

U prvom dijelu rada autor je na temelju arhivske građe, novina i literature dao prikaz etnogeografske uvjetovanosti Dubrovnika u velikosrpskim planovima, te pregled okolnosti i događaja koji su bili odlučujuća pri stvaranju Srpske demokratske stranke u Dubrovniku 10. ožujka 1991. godine. Samu osnivačku skupštinu, koju autor smatra dijelom agresije na Dubrovnik tj. njezinom najavom, predočio je na temelju autentičnog video zapisa koji jeu cijelosti transkribiran.
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 9058 put(a)

Ivo Lučić: Karađorđevo: politički mit ili dogovor?, 246 Kb

Autor u ovome radu piše o pregovorima, koji su tijekom 1991. godine, a i kasnije vođeni između hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. Analizira razloge vođenja ovih razgovora, političke okolnosti u kojima su vođeni, te brojne manipulacije i konstrukcije nastale u vrijeme i nakon tih pregovora, od kojih je najraširenija, ali i vrlo upitna ona o «podjeli Bosne». Autor nastoji odgovoriti iz kojih razloga i u kojim krugovima je nastala tvrdnja o «podjeli Bosne».
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 4269 put(a)

Davor Marijan: Lipanjski ustanak u istočnoj Hercegovini 1941. godine, 835 Kb

Na temelju dostupne arhivske građe, autor rekonstruira vojno-političko stanje u istočnoj Hercegovini od travnja do prvih dana srpnja 1941. Okosnica je na lipanjskom ustanku lokalnog srpskog stanovništva protiv novouspostavljene Nezavisne Države Hrvatske. Razmatraju se razlozi ustanka i njegov tijek sposebnom pažnjom na vojnom aspektu.
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 4479 put(a)

Mladen Ančić: Društvo, etnicitet i politika u Bosni i Hercegovini, 334 Kb

Autor analizira društvene strukture, etničke identifikacije i političke odnose proizašle iz njih i u svezi s njima u Bosni i Hercegovini. Temeljem toga razlaže stvaranje i oblikovanje modernih nacionalnih identiteta te njihov utjecaj u izbijanju i razvoju sukoba između Hrvata i Bošnjaka/muslimana.
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 3599 put(a)

Davor Marijan: Vještački nalaz: o ratnim vezama Hrvatske i Bosne i Hercegovine, 344 Kb

Autor je na temelju arhivskog gradiva i memoarske literature analizirao muslimansko/bošnjačko-hrvatske kao i odnose Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine s posebnim osvrtom na muslimansko-hrvatskirat 1993. -1994.
Pročitajte više » | 08.12.2009. | Pregledano 3538 put(a)
«1 2 3 4 

Anketa

Ustavi