RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prostorno-demografsko određenje etničkog i političkog pojma Bosanske Posavine

Napisano 10.06.2010. 15:46
Bosanska Posavina 91Srpska velikodržavna agresija, njezina uspješnost u bosansko-posavskom prostoru, uvažavanje ratnih linija pri oblikovanju unutrašnje podjele BiH rezultirali su, uz ostalo nestankom »etničke« Posavine kao specifične etničko-prostorne cjeline unutar BiH. Jednako tako i gubitkom mogućnosti da hrvatski etnički prostori unutar nje budu prostornom osnovicom za nastanak političko-teritorijalne jedinice koja bi omogućila slobodan nacionalni i sveukupni razvitak posavskih Hrvata. Općenito gledano, uz takvu jedinicu, koja je uz ostalo trebala obuhvaćati barem najveći dio hrvatskih posavskih prostora koji su se našli u RS, hrvatske bi pozicije i u samoj BiH bile daleko snažnije. Autor: Saša Mrduljaš - Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Split, Split

Ispiši
Ocijeni: 3.7
12294 pregleda

Tačno je da su Hrvati izgubili Posavinu, ali su i Srbi izgubili Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč - prostore gde su bili apsolutna većina. Da ne spominjemo Knin, Benkovac, Gračac, Obrovac, Korenicu... gde su takođe bili većina.

Autor: srbijabor | Napisano 10.06.2010. | (73) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(91)

Hrvati će rado vratit Srbima, Drvar, Grahovo i Glamoć, za Posavinu, tu nema spora.....
Šta se tiće Knina, Benkovca i ostalih nabrojanih, to je nalazi u Republici Hrvatskoj, i ne postoji nikakva paralela, to je dio Hrvatske u kojem su Srbi živili, imali svoju imovinu, imaju je i danas, i vratilo ih se dosta i niko ne brani ostalima, bija dio Hrvatske i osta.... tu Srbi koji želu živit u HR, tj. priznaju je ka svoju državu, imaju isti status ka i prije.....

Autor: pinco | Napisano 11.06.2010. | (65) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(57)

Kakve veze Hrvatska ima s BIH? Nikakve, već 15 godina, prema tome dovoditi u istu ravan to dvoje je besmisleno jer onda možemo na isti način uključiti i Vojvodinu, npr. one dijelove gdje su Hrvati do 1991. bili većina.
Hrvati se Posavini niti hoće, niti smiju odreći, a treba naći moduse kako osmisliti život tamo i formirati čiste hrvatske općine, koje bi se onda mjenjale za DGG. I na ovoj mapi se vidi da je relativno lako formirati čistu hrvatsku općinu u Derventi, pa i oko Bosanskog Broda.

Autor: dudu | Napisano 12.06.2010. | (66) Sviđa mi se Ne sviđa mi se(79)

Anketa

Ustavi