RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Anđelko Milardović: ZAPADNI BALKAN Pojam, ideje i dokumenti o rekonstrukciji Balkana u procesu Globalizacije, 1.02 Mb

Napisano 08.12.2009. 16:21
Knjiga poznatog hrvatskog sociologa i politologa Anđelka Milardovića raščlanjuje poteze svjetskih sila (EU, SAD,..) koji smjeraju strpati Hrvatsku u njoj nepožljne regionalne asocijacije. Iz predgovora: «U sociologijskom i politologijskom smislu polazimo od teze da je hrvatsko društvo u procesu globalizacije i da će s tim povezani procesi uvelike odrediti njegovu budućnost.
Budućnost središta ili periferije u europskom prostoru. Globalizacija podrazumijeva različite oblike integracija. Različiti oblici integracije imaju strategije. Strategija Europske unije prema zemaljama bivše Jugoslavije - minus Slovenija plus Albanija - izražena je pojmom zapadni Balkan.
Hrvatsko je društvo svrstano pod kišobran zapadnoga Balkana, bez obzira na razvoj u odnosu na ostala društva ex-Jugoslavije minus Slovenija i plus Albanija, na utkane sredozemne i srednjoeuropske kulturne krugove, zahvaljujući političkim propustima hrvatske politike iz bliske prošlosti, ali i međunarodnim interesima i okolnostima. Unatoč tom svrstavanju izabralo je individualni, a ne kolektivni regionalni pristup, za koji je pristup potrebno normativno i praktično prihvaćanje i prakticiranja standardâ iz Agende 2000. i šire od nje. U kontekstu procesa globalizacije, knjiga pokušava odgovoriti na pitanje: Što je to zapadni Balkan? Odgovoru prethodi prikaz političkih ideja i inicijativa o rekonstrukciji prostora bivše Jugoslavije od godine 1993.-2000., koje su u znatnoj mjeri sukladne idejama zapadnog Balkana.
....
Nadamo se da će izlazak ove knjige na svjetlo dana omogućiti bolje razumijevanje globalizacijskih procesa, ideja i projekata, te strategija i procesa koji uvelike određuju budućnost ovog prostora. Bez pretjerivanja se može reći da je ovo vrijeme preslagivanja, preuređenja, stvaranja nove političke slike, formatiranja novih odnosa koji će odrediti naše živote u idućih pedeset i više godina.Prema tomu, ti preformatirajući procesi nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, jer doista nije svejedno kako će nam izgledati budućnost za koju moramo biti svi odgovorni da bismo uopće bili slobodni.»

Nema komentara

Anketa

Ustavi