RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kako Sarajevo uzima novac županijama

Napisano 29.01.2015. 19:09
Federacija BiH - županije

Raspodjela javnih prihoda u Federaciji BiH postaje važno političko pitanje u trenutku kada županije jedva spajaju kraj s krajem. Sukladno zakonu o pripadnosti javih prihoda najviše novca slijeva se u proračune Sarajevske i Bosanskopodrinjske županije. Po motom „BiH radi, birokracija se gradi", udruga građana Vrisak iz Mostara krenula od 29. siječnja počinje s organiziranjem javnih tribina na temu pripadnosti javnih prihoda u Bosni i Hercegovini.

Kako ističu iz spomenute udruge, na to ih je natjerala neravnomjerna raspodjela neizravnih poreza u Federaciji BiH „posebno rashodovne potrebe" koje posjeduju određene županiji.

Naime, na osnovu tih posebnih potreba i posebnih koeficijenata, kako je navedeno i u analizi Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI), Sarajevska županija je za osam godina imala 1,18 milijardi KM veće prihode nego što bi ih imala bez tog posebnog koeficijenta.

Zbog uvođenja posebnih koeficijenata za neke županije pojedine županije su ostale uskraćene za višemilijunske proračunske prihode. Prema spomenutoj analizi IDPI-ja, tri županije s bošnjačkom većinom (Tuzlanska, Zeničko-dobojska, Unsko-sanska) bile su uskraćene za 784,7 milijuna KM, tri županije s hrvatskom većinom (Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Posavska) ostale su uskraćene za 120,9 milijuna KM, dok su dvije „mješovite" (Hercegovačko-neretvanska i Srednjobosanska) uskraćene za 336,9 milijuna KM proračunskih prihoda.

 

 

Boboska.info/Brotnjo.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi