RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bugojno – U povratničkome naselju Kandija osnovano je istoimeno hrvatsko kulturno društvo

Napisano 06.11.2010. 08:31

Bugojno – U povratničkome naselju Kandija osnovano je istoimeno hrvatsko kulturno društvo

Cilj je omogućiti kulturne i sportske sadržaje u budućem domu za mlade
 
U njemu bi mladi imali mogućnost organiziranja kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija koje nedostaju ovom kraju

U povratničkom naselju Kandija u općini Bugojno osnovano je Hrvatsko kulturno društvo Kandija. Na osnivačkoj skupštini okupili su se hrvatski politički predstavnici u općini Bugojno i Srednjobosanskoj županiji, kao i predstavnici Katoličke crkve te hrvatskih kulturnih društava koja djeluju u Bugojnu, od kojih su dobili bezrezervnu potporu.

Ciljevi HKD-a Kandija, naglašeno je ovom prilikom, jesu okupiti žitelje ovog mjesta kao i mještane uskopaljske doline radi boljeg organiziranja kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja, organiziranje takvih sadržaja, očuvanje interesa hrvatskog naroda, zaštita i njegovanje hrvatskog jezika te poduzimanje zakonom dozvoljenih aktivnosti na gospodarskom planu, bez čega nema ni opstanka Hrvata u BiH.

Kako nam je pojasnio Miroslav Zelić, predstavnik MZ-a Kandija, osnivanje društva prvi je korak k još jednom značajnom cilju, a to je izgradnja Omladinskog doma u Kandiji. "U njemu bi naši mladi imali mogućnost organiziranja kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija koje nedostaju ovom kraju, a naročito nama povratnicima u Bugojno", kaže Zelić.

U Kandiji, prema njegovim riječima, ima oko 150 djece i mladih. U ovom mjestu, u kojem je prije rata živjelo oko 700 Hrvata, do danas ih se vratilo oko 500. Osim po iznimno dobrim rezultatima na planu povratka, u Kandiji, koja je iz rata izašla do temelja porušena, urađeno je puno i na obnovi obiteljskih domova i infrastrukture. Trenutačno se radi na projektima očuvanja kulture i identiteta, a karika koja nedostaje da bi povratak uistinu bio uspješan, jest gospodarstvo. No, povratnici u Kandiju ne gube nadu, a uspiju li zadržati mlade, bit će i gospodarskih projekata.
| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi