RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pogaziš popis iz '91, prekršiš Ustav FBiH i formiraš etnički čistu Vladu Kantona Sarajevo

Napisano 09.01.2019. 23:23

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak izjavio je u srijedu kako su bošnjačke stranke formirale neustavnu vladu Županije Sarajevo jer nisu imenovale nijednog Hrvata i Srbina što je obveza po ustavu Federacije BiH koje je namentula međunarodna uprava u toj zemlji.

"Prekršen je ustav Federacije BiH s uspostavom ovakvog saziva vlade Županije Sarajevo. Neizborom Hrvata što je obveza sukladno popisu pučanstva iz 1991. ignorirane su odredbe koje je nametnuo ured visokog predstavnika u BiH", rekao je Čolak za medije u Mostaru, prenosi Hina.

Naveo je odredbe ustava Federacije BiH koje propisuju da tijela izvršne i sudske vlasti u deset županija i sudova moraju odražavati popis pučanstva 1991.

Prema tome popisu i odredbama ustava FBiH u vladi Županije Sarajevo je morao biti jedan Hrvat i tri ministra Srbina. Unatoč tome šest probošnjačkih stranaka koje se predstavljaju građanskim je potkraj prosinca uspostavilo novu vladu Županije bez ijednog pripadnika Hrvata i Srba.

"To je ustavna odredba koja je poništena kod formiranja vlade županije Sarajevo", rekao je Čolak.

Za njega je iznenađenje što na očito kršenje odredbi ustava FBiH koje je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, nije reagirao aktualni ured visokog međunarodnog predstavnika.

"Na žalost nisam primijetio nikakvu reakciju međunarodne zajednice. Radi se o amandmanima koje je nametnuo OHR kao potreba da se provede odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda. Činjenica je da se ovakvim odlukama vlasti u Županiji Sarajevo krše upravo amandmani koje je OHR nametnuo", istaknuo je Čolak.

Ocijenio je međutim apsurdnim što se na ovakvu neustavnu vladu Hrvati uopće ne mogu žaliti ustavnome sudu Federacije BiH jer u tamošnjoj vladi ili skupštini Županije Sarajevo nema legitimnih političkih predstavnika Hrvata u BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi