RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nezadovoljstvo – Braniteljske udruge u županiji Posavskoj nezadovoljne sredstvima

Napisano 07.06.2011. 09:18

Nezadovoljstvo – Braniteljske udruge u županiji Posavskoj nezadovoljne sredstvima

■ Branitelji traže izmjenu zakona i minimalno 3 % županijskog proračuna
■ Branitelji su jako zabrinuti jer u Federalnom ministarstvu nema hrvatskih predstavnika
■ Županija očekuje pomoć Vlade FBiH, pa bi tek tada mogla pomoći braniteljima
■ U zgradi branitelja ostala su još tri stana za prodaju i raspisat će natječaj

Zanimljiv sastanak u prostorijama županijske Vlade u Orašju održan je sa svim predstavnicima županijskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata na kojem su bili nazočni i predstavnici općinskih udruga. Tema sastanka bila je upoznavanje udruga o aktualnoj problematici, kako u Vladi tako i ministarstva branitelja i svih problema koji se tiču branitelja. Najviše riječi bilo je o proračunu Županije Posavske i ministar branitelja u Vladi ŽP-a Joso Marković prisutne je upoznao o svim problemima punjenja proračuna, zakonu o raspodjeli javnih prihoda i o tomu da županija vrlo teško funkcionira i da očekuje pomoć federalne Vlade u iznosu od 10 milijuna KM jer bez tih sredstava bit će jako teško funkcionirati, pa tako i za grant branitelja.

Knjiga o obrani Posavine

- Prisutne sam upoznao koliki je grant branitelja i kako će izgledati odluka o utrošku sredstava iz tog granta. Isto tako, upoznao sam ih o planovima i projektima ministarstva u naredne četiri godine mandata. U zgradi branitelja još tri stana preostala su za prodaju i u narednih 30 dana napravit ćemo javni poziv za prodaju tih stanova, rekao je ministar Joso Marković dodavši da je jedna od tema razgovora bila je i projekt pisanja knjige „Kako je obranjena Posavina" i zaključak da se treba ubrzo održati javna rasprava i ove godine krenuti u tom pravcu. Branitelji su najviše nezadovoljstva iskazali spram proračuna koji iznosi samo 47 posto od prethodnog, a imajući u vidu da je, po navodima ministra Markovića, do sada potrošeno više od polovice tih sredstava, pred svima je izuzetno teška godina.

Braniteljima 3 posto

- Branitelji su u sve težoj situaciji, nemaju posla i primanja, pritišće ih starost i zajednički je zaključak da smo nezadovoljni odnosom županijske Vlade prema braniteljima. Hitno tražimo sastanak s predsjednikom Vlade i predstavnicima vladajućih stranaka na kojem želimo pronaći izlaz iz ove neodržive situacije. Za ovu godinu u grantu branitelja predviđeno je 500.000 KM i sredstva će se upotrijebiti po zakonu na četiri dopunska prava branitelja. To su sufinanciranje liječenja i lijekova, pomoć u slučaju smrti nezaposlenog branitelja i njegove uže obitelji, jednokratne novčane pomoći i sufinanciranje školovanja na fakultetima u našoj županiji. Ta sredstva su nedostatna i vjerujem da ćemo morati pronaći načina da ih povećamo ili u rebalansu proračuna, rekao je ministar branitelja Joso Marković i dodao: - Inzistirat ćemo da se ove godine provede zaključak da po ovim pitanjima tražimo izmjenu zakona o dopunskim pravima branitelja u koji bismo uvrstili da se minimalno 3% od proračuna ŽP-a izdvaja za grant branitelja koji bi tada bio stabilan i neovisan, jednostavno da to bude fiksni postotak kako je određeno i za gospodarstvo. Teška i nestabilna situacija u državi najviše će se odraziti na braniteljsku populaciju, posebno što je u tijeku revizija prava ratnih vojnih invalida. Nova vlada ide u izmjenu zakona kojeg će, po mišljenju prisutnih najviše osjetiti pripadnici HVO-a. Pokazalo se da je rad svih timova za reviziju bio tendenciozan na štetu prema HVO-u i branitelji su jako zabrinuti kako će se sve to odvijati, imajući u vidu da u Federalnom ministarstvu branitelja hrvatski narod nema svojeg predstavnika. Zbog toga je predložen zaključak da svi predstavnici udruga HVO-a na razini BiH i županijski ministri branitelja naprave zajedničku koordinaciju koja će koordinirati svu ovu problematiku i s kojom će zajednički rješavati problematiku branitelja.

Joso Marković
Uskoro kreće gradnja prve faze Doma HVO-a
■ Jedna od tema sastanka bila je i pitanje Doma HVO-a, o kojoj je ministar Marković pojasnio nekoliko detalja.
- S načelnikom općine Orašje dogovorili smo da će za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća predložiti točku dnevnog reda o raspisivanju natječaja za dodjelu zemljišta predviđenog za
gradnju Doma HVO-a.
- Sada sve ovisi o Općinskom vijeću i načelniku i čim se završi dodjela zemljišta Ministarstvu branitelja, krenut ćemo u proceduru dobivanja lokacijske i građevinske dozvole. Budući da je glavni projekt gotov, odmah krećemo u raspisivanje natječaja za gradnju prve faze za koju već imamo osigurana sredstva i nadamo se krajem ljeta završiti planirane radove, rekao je Joso Marković, ministar branitelja u Vladi Županije Posavske.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi