RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Središnja Bosna – Prvi ovosezonski snijeg zabijelio je na planinama Vlašić i Vranica

Napisano 28.10.2010. 10:10

Središnja Bosna – Prvi ovosezonski snijeg zabijelio je na planinama Vlašić i Vranica

Skijaške staze na Vlašiću su bez dovoljno snijega i morat će čekati na svoje uređenje i turiste skijaše

U Mudrikama srećemo Zahida Mehića koji se, kako kaže, uopće ne plaši zime. Sjeći će svoju šumu...

U Srednjobosanskoj županiji sve ceste su prohodne za promet vozilima. Na planinama Vlašić i Vranica tek desetak centimetara snijega koji nisu dovoljni ni za sanjkanje djece. Starije osobe zima nije iznenadila, ali im je otežala kretanje.

Cesta očišćena

Iako su turistički radnici trljali ruke kada je večer prije počeo padati snijeg na Vlašiću i Vranici jer su mislili da će ga biti dovoljno i za uređenje staza za skijanje i početak ovogodišnje zimske turističke sezone, jučer je na Vlašiću došlo do "otriježnjenja".
Na regionalnoj cesti koja povezuje Travnik i poznato turističko mjesto, planinu Vlašić, odnosno sportsko-rekreacijski centar Babanovac snijega uopće nije bilo jučer jer je očišćen. Kako smo se uspinjali od Turbeta prema Babanovcu, tek u Šešićima ukazale su se prve pahulje snijega. Istina, ima ga i na drveću koje se savilo pod snježnim teretom. U Mudrikama srećemo Zahida Mehića koji se, kako kaže, uopće ne plaši zime.
- Kakva zima, brate moj. Imam drva od pet godina. Tri svoja gaja imam i ako zatreba, bez šumara ja ulazim i siječem svoju šumu. Samo problem je već nastao kod ovčara. Oni koji nisu nabavili dovoljne količine sijena, imat će grdnih problema. Ovca traži hranu. Ona je živo biće, pa sad hajde joj ne daj da jede, kazao nam je Zahid.

Bez iznenađenja

U Mudrikama srećemo i jedno manje stado kako se zadržava na snijegu koji nije veći od pet do šest centimetara.
Na Babanovcu srećemo 85-godišnju Jelisavetu Vujinović. Sa štapom polako ide pokraj ceste. - Kako će me snijeg iznenaditi u ovo doba. Vrijeme mu je. Neka pada. Taman je pao kad treba. Jeste da je nama starijima malo teže pješačiti jer ima na mjestima i poledice, ali neka je pao. Da hoće pasti jedan metar da ovaj centar ima posla, govori nam Jelisaveta Vujinović dok se kratkim i pažljivim koracima udaljava prema svojoj kući.

SRC Brusnica
U Fojnici 10-ak cm snijega nedovoljno je i za sanjkanje
■ Na Babanovcu nigdje žive duše. Kao da je sve nestalo. Tek hoteli obučeni u bijelu boju čekaju neka bolja vremena i više snijega. Slična slika je, kako nam reče Katica Iviš, i u sportsko-rekreacijskom centru Brusnica kod Fojnice. I tamo je palo desetak centimetara snijega što nije dovoljno ni za sanjkanje. Cesta je prohodna, odnosno nije bilo potrebe ni da se čisti, kaže nam ova djelatnica Brusnice. Temperature preksinoć i jučer ujutro na ovim planinama bile su između -3 i -4 stupnja.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi