RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uskrs – Diljem Bosne i Hercegovine jučer su služene svete mise

Napisano 09.04.2012. 12:07

Uskrs – Diljem Bosne i Hercegovine jučer su služene svete mise

'Borba' jajima radost za najmlađe

Djecu vodim u crkvu, kako bih ih odgojila u vjeri, posebno sada u ovim teškim vremenima, kada su izložena mnogim negativnim stvarima, kaže Pocrnjić
 
Diljem Bosne i Hercegovine jučer su služene svete mise, a središnja manifestacija prigodom velikog kršćanskog praznika Uskrsa održana je u Katedrali Srce Isusovo u Sarajevu.

Bogata trpeza

Svetu misu predvodio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Molitvena mjesta bila su pretijesna da prime sve vjernike.
Marija Miholjčić na misu je dovela četverogodišnju kćerku Katarinu kako bi je od malena, kako kaže, učila o vjeri i stvarala joj navike da se za praznike, ali i druge dane moli Bogu.
- Želim da Katarina nauči da u crkvu treba ići redovito, a ne samo za praznike - kazala je Miholjčić.

Maja Pocrnjić došla je sa šestogodišnjim sinom i dvije godine starijom kćerkom. Za nju i njenu obitelj, kako kaže, Uskrs je nešto veličanstveno.
- Za Uskrs mi je svečanije nego inače, jer s obitelji idem na nedjeljnu misu, ali i pripremim bogatu trpezu oko koje se cijela obitelj okupi. Djecu vodim u crkvu, kako bih ih odgojila u vjeri, posebno sada u ovim teškim vremenima, kada su izložena mnogim negativnim stvarima - rekla nam je Pocrnjić.

Lucija Kučer navela je da se na Uskrs, prema tradiciji, jaja boje crvenom i drugim jarkim bojama te poklanjaju prijateljima i djeci, za koju je to posebna radost.

Rađanje života

- Jaje ima simboličko značenje, jer se iz njega rađa život, dakle, predstavlja obnavljanja prirode i života. Uskrsna misa glavna mi je obveza nedjeljom. Također, na ovaj dan ukućanima pripremim bogatiju trpezu i slavimo Isusovo uskrsnuće - istakla je Kučer.

Tradicionalno tucanje jaja između nekoliko djevojčica jučer smo zabilježili ispred Katedrale.
- Posebno nas veseli „borba" jajima. Pobijedi onaj ko ima najjače jaje - kazale su nam Marica Mantanić, Katarina Stipić i Sandra Mehbedović. 

Svečano i u Mostaru

Uskrs, najveći kršćanski blagdan, svečano je proslavljen i u Mostaru. U katedrali Marije Majke Crkve prvo je održano bogoslužje vazmenoga bdijenja, koje je započelo paljenjem i blagoslovom ognja ispred ulaznih vrata, te paljenjem i unošenjem Uskrsne svijeće, koja simbolizira uskrsloga Krista. Zatim se svjetlost s uskrsne svijeće proširila svijećama među vjernicima, simbolizirajući širenje svjetla Krista.
Jučer je u katedrali služena svečana pontifikalna misa s papinskim blagoslovom i općim oprostom, koju je predvodio mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.
- Krist je umro i uskrsnuo iz ljubavi prema cijelom ljudskom rodu, što obvezuje sve kršćane da svojim životom svjedoče vjeru i prenose je budućim generacijama - poručio je biskup Perić.
Jedna od najposjećenijih misa

Banjalučka katedrala prepuna


Banjalučki biskup, monsinjor Franjo Komarica predvodio je jučer uskrsnu misu u Katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci. Katedrala je bila u cijelosti ispunjena vjernicima, istina uglavnom starijima, ali je ipak ovo u posljednjih pet godina zasigurno jedna od najposjećenijih misa u ovom gradu.

- Uistinu, uskrsnuo je Isus u Banjoj Luci, uskrsnuo je u svima nama. Hvala što ste danas došli da zajedno slavimo najznačajniji praznik u povijesti čovječanstva. Dan kada je život pobijedio smrt. Život je pobijedio evo i u nama - rekao je Komarica.
Vjernici s kojima smo jučer razgovarali prije mise, ocijenili su atmosferu u banjalučkoj katedrali veličanstvenom.


Nema komentara

Anketa

Ustavi