RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

“Hrvatsko-srpski” blok protiv plana SDP-a

Napisano 20.12.2010. 20:42
Čović i Dodik

MOSTAR - Predsjednici SNSD-a, SDS-a te dvaju HDZ-ova trebali bi se ovih dana sastati u Mostaru na prvom zajedničkom okupljanju, kojim žele poslati jasnu poruku da se vlast u BiH ne može praviti bez sudjelovanja stranaka koje nose 90 posto hrvatskog izbornog legitimiteta. Jasno je kako se iza ideje sastanka otkriva namjera da se SDP-u pruži jasan signal kako daljnje ignoriranje HDZ-a BiH u Federaciji može imati ozbiljnije posljedice na državnoj razini gdje SNSD čvrsto drži ključeve vlasti.

Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić tvrdi kako ove stranke imaju visoko usuglašene stavove o tomu kako treba izgledati vlast u zemlji, ali da je ranije bilo govora kako bi bilo dobro organizirati još jedan sastanak u središnjici HDZ-a BiH u Mostaru.

- Ideja je da se pokuša ostvariti takav kontakt u Mostaru kako bi se stavovi još jednom u četvero presabrali, iako mi nemamo tajni, naveo je Vasić, ali je upozorio da SNSD i dalje traži da se poštuje hrvatski izborni legitimitet.

Opasne stvari


Ovdje nije u pitanju HDZ BiH nego politička volja hrvatskog naroda, a Vasić podsjeća kako predsjedatelj Vijeća ministara mora biti iz najsnažnije hrvatske stranke.

- Ako sada prekinemo rotaciju, onda nikada više ni Srbi neće biti na čelu Vijeća ministara, objasnio je Vasić.
On smatra kako je ovdje riječ o suštinskom pitanju hoće li se volja jednog naroda ponovno pogaziti. Radi se, prema njegovom mišljenju, o ozbiljnom i opasnom pitanju, jer pokušaj zaobilaženja HDZ-a BiH i razdvajanja dvaju HDZ-ova u svrhu je plana da se BiH u Europsku uniju uvede kao unitarna i centralizirana zemlja.

- Tako bi BiH ušla u Uniju bez riješenih temeljnih pitanja, a jedno od njih je i pitanje ravnopravnosti, ne samo Hrvata u Federaciji, nego i RS-a u BiH kojem je oduzet niz nadležnosti, upozorio je Vasić i prozvao SDP kao crnu kutiju katastrofe u BiH.

Ovaj sastanak, ukoliko se održi, mogao bi pružiti i dodatnu snagu namjeri HDZ-a BiH da blokira formiranje vlasti u Federaciji.

Naime, iako SNSD, za razliku od državne razine, ne ulazi izravno u kombinacije o formiranju vlasti na federalnoj razini, HDZ BiH bi se uz ultimatume koje SNSD daje u slučaju predsjedatelja Vijeća ministara mogao mnogo lakše izvući iz problema u kojem se našao u Federaciji.

Blokada vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović već je prije nekoliko dana najavio da će blokirati uspostavu vlasti u Federaciji ukoliko se nastavi formiranje vlasti bez sudjelovanja dviju najsnažnijih hrvatskih stranaka. Naš je list doznao kako je prvi scenarij blokada Doma naroda na način da se ne uspostavi Klub Hrvata. On bi se realizirao tako da dva HDZ-a bojkotiraju izbor izaslanika za Dom naroda u hrvatskim županijama. To mogu vrlo lako uraditi, jer se već kasni s izborom izaslanika, a Središnje izborno povjerenstvo nema odgovora ni kazne za ovakvo ponašanje.
Ako znamo da po Ustavu Federacije Dom naroda igra ključnu ulogu u formiranju vlasti, samim tim jer Dom naroda predlaže predsjednika i dopredsjednike Federacije, ukoliko ne bude hrvatskog Kluba, neće moći biti ni prijedloga.

Dodik dolazi

U HDZ-u 1990. još uvijek nemaju službenu potvrdu datuma, no glasnogovornik stranke Veso Vegar kaže kako je načelno dogovoreno da Milorad Dodik dolazi u Mostar. Ipak, kada će se okupiti lideri navedenih stranaka te što bi konkretno trebala biti tema okupljanja, za sada je službeno nepoznato.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi