RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Radovi na „Plavoj vodi“ počinju već u proljeće

Napisano 21.09.2011. 09:57

Regionalni vodovod - Otklonjena i posljednja prepreka

Radovi na „Plavoj vodi“ počinju već u proljeće

■ Pitka voda za pet općina
■  Mjesna zajednica Stari Grad tražila da se minimum protočnosti vode sa 200 podigne na 400 litara u sekundi

Otklonjena je i posljednja prepreka za realizaciju projekta Regionalnog vodovoda „Plava voda“, a to je osiguranje biološkog minimuma protočnosti vode u kriznim periodima, tako da neće biti ugrožen turistički lokalitet „Plava voda“, na čemu je inzistirala travnička Mjesna zajednica Stari Grad.

- Na opće zadovoljstvo svih aktera projekta, riješena je veoma važna komponenta buduće implementacije projekta. Riječ je o sudjelovanju lokalne zajednice, točnije MZ Stari Grad, koja je pred JP „Regionalni vodovod Plava voda“ i sve općine koje sudjeluju u ovom projektu izišla sa zahtjevom da se podigne biološki minimum na turističkom lokalitetu „Plave vode“ koji je, po svim dokumentima, bio previđen da bude 200 litara u sekundi.
Mjesna zajednica je tražila, s obzirom na veliku vrijednost turističkog lokaliteta, da se taj biološki minimum podigne na 400 litara u sekundi. Taj zahtjev bio je i sa tehničkog aspekta teško izvodljiv. Međutim, zahvaljujući konzultantima iz Instituta pri Građevinskom fakultetu Sarajevo te pozitivnom pristupu svih predstavnika općina, postignut je dogovor i mi sa projektom idemo dalje - ističe Ernad Granić, direktor JP „Regionalni vodovod Plava voda“.

Projekt će se odvijati u dvije županije, Zeničko-dobojskoj i Srednjobosanskoj, što znači da će još neko vrijeme biti opterećen birokratskim preprekama pa zainteresirane strane ne mogu dati točno vrijeme početka radova. U JP voda navode kako bi mogući termin za početak radova mogao biti travanj 2012. godine.

Sredstva EBRD i CEB

U projektu „Regionalnog vodovoda Plava voda“ trebalo bi sudjelovati pet općina: Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica. Najveći udio u troškovima snosila bi općina Zenica, koja je zainteresirana za najveće količine vode, a i najudaljenija je točka projekta. Investicija je vrijedna oko 30 milijuna KM, ali definitivan iznos bit će poznat tek nakon završetka glavnog izvedbenog projekta i projekta uređenja turističke zone „Plava voda“.
- Sredstva će biti osigurana kroz kreditnu liniju, a na raspolaganju imamo Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i Banku Vijeća Evrope (CEB). Tu su sredstva od 40 milijuna KM - kaže direktor Granić.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi