RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na kutiji cigareta koja košta 5,50 KM država uzima 4,76 KM

Napisano 06.01.2019. 23:25

Od 1. siječnja još jednom je došlo do poskupljenja cigareta u BiH. Razlog je novo povećanje trošarina, zbog čega će država ubirati rekordna sredstva po ovoj osnovi.

 

 

 

Kako su za Večernji list izračunali u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, po kutiji cigareta koja košta 5,50 maraka, obveze koje se plaćaju državi ukupno iznose 4,76 maraka. Ili s druge strane - proizvođaču od 5,50 maraka ide 0,74 KM, a sve ostalo državi.

 

- Ako kutija cigareta u BiH u maloprodaji košta 5,50 KM, obveze koje se moraju platiti državi iznose: proporcionalna trošarina 42% maloprodajne cijene (2,31 KM), specifična trošarina (1,65 u 2019. godini) te PDV 17% (0,80 KM). Kada se sve zbroji, dobijete brojke koje smo ranije naveli - rekli su za Večernji list u Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

Moratorij na rast trošarina

Proizvođači i distributeri cigareta već su ranije upozoravali kako će novo povećanje trošarina dovesti do novog rasta crnog tržišta jer veći broj građana više sebi ne može priuštiti kupnju cigareta u legalnoj prodaji. UNO BiH je prije nekoliko tjedana priopćio kako se odluka o odgađanju povećanja trošarina može provesti, ali takva odluka mora biti donesena u državnom Parlamentu.

Kako je državno zakonodavno tijelo tek u fazi formiranja nakon listopadskih izbora, do toga nije došlo i nove, povećane trošarine stupile su na snagu. Ipak, očekuje se kako će novi saziv Parlamenta BiH donijeti odluku o moratoriju na povećanja trošarina u idućih nekoliko godina.

- To vrijeme poslužilo bi da se tržište cigareta vrati u zakonske okvire jer je stalnim povećanjem trošarina više od 50 posto ovoga tržišta otišlo u sivu zonu. Država na ovome gubi jako puno novca, a zbog toga trošarine nemaju učinak kakav se očekuje - zaključili su sugovornici Večernjeg lista.

Prihod veći od milijardu KM

Država tako na cigaretama zaradi više od milijardu maraka godišnje. Poražavajuća je činjenica kako taj novac ne bude usmjeren u zdravstveni sustav i socijalna davanja ili pak izgradnju autocesta, nego se koristi za troškove administracije i krpanje proračunskih rupa.

Štoviše, i uz stalan rast prihoda po ovoj osnovi, nije smanjena potreba države za daljnjim zaduživanjima kako bi iznijela teret tekućih obveza.

Sve ovo dovodi do pitanja do kada će biti potrebno dizati trošarine kako bi se osjetio pozitivan učinak o ovih sredstava. Još u vrijeme dok je Nikola Špirić bio predsjedatelj Vijeća ministara BiH, najavljeno je kako će novac od trošarina na cigarete biti iskorišten da unaprjeđenje zdravstvenog sustava. Danas taj zdravstveni sustav duguje stotine milijuna maraka, a država je potrošila milijarde maraka od trošarina samo kako bi nahranila svoju administraciju. U biti, pušači su najveći financijeri Bosne i Hercegovine


Nema komentara

Anketa

Ustavi