RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Napisano 04.09.2018. 23:18

Splitsko-makarska nadbiskupija, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom te gradovima Splitom i Solinom, domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održat u Splitu i Solinu od 10. do 16. rujna 2018. pod geslom "Obitelj - izvor života i radosti".

Uoči samog susreta, već od 10. rujna, organiziran je bogat znanstveni, kulturni, duhovni, humanitarni program.

Središnji događaj susreta, u nedjelju 16. rujna, je svečano euharistijsko slavlje na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu s početkom u 10 sati. U suslavlju s ostalim biskupima i brojnim svećenicima, Misu će predvoditi domaćin, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.Pjevanje predvodi veliki zbor sastavljen od više zborova iz naše Splitsko-makarske nadbiskupije pod vodstvom maestra don Šime Marovića.Toga dana na istom mjestu u 9 sati je uvodni molitveni program u kojem sudjeluju obitelji splitske metropolije, a pjeva Papa band. Nakon Svete mise koju će prenositi Hrvatska radio televizija, na Gospinom otoku organizirano je druženje svih sudionika hranu i koncert duhovne glazbe na kojem će nastupiti Marija Husar Rimac, duhovno glazbeni sastavi Emanuel, Rim, Abba i zbor Mihovil. Večer uoči glavnog dana susreta organiziran je molitveni program. Euharistijsko bdijenje „Hod svjetla“ bit će u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu s početkom u 20 sati. Molitvi će predvoditi mons. Barišić, a prigodnu homiliji održati će dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić. Na molitveno, bdijenju pjevati će zbor mladih „Krstitelj“ s Trstenika, prenosi KTA.

 

Prvi dan 3. NSHKO - 10. rujna: Okrugli stol „Izazovi suvremenih obitelji“

Prvog dana 3.NSHKO, u ponedjeljak, 10. rujna 2018., biti održan okrugli stol na temu „Izazovi suvremenih obitelji“, u Palači Milesi u Splitu (Trg braće Radić 7) s početkom u 20 sati. Sudionici okruglog stola su: predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, psihoterapeutkinja dr. Asja Palinić Cvitanović, specijalist za obiteljsko pravo i profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Dubravka Hrabar i doktor moralne telogije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Tonči Matulić. Moderator je prof. dr.sc. Jadranka Garmaz, a događanje će glazbeno na gitari pratiti Petar Čulić. Uz domaćina, Splitsko-makarsku nadbiskupiju, organizator okruglog stola je i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu.

 

Drugi dan 3. NSHKO - 11. rujna: Predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame“

Drugog dana 3.NSHKO, u utorak 11. rujna 2018., bit će upriličeno predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame“, u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19) s početkom u 19 sati. Organizator je Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije. Svoj doprinos Susretu dali su djeca i mladi, osnovnoškolci i srednjoškolci s područja Splitsko-makarske nadbiskupije. U sklopu dvogodišnje pripreme pod geslom Očinstvo i majčinstvo – dva lica roditeljskog poslanja, sudjelovali su u natječajima literarnih i likovnih radova. Tako je u listopadu 2017. godine objavljen i svečano predstavljen zbornih radova „Na ramenima moga tate“, a 11. rujna 2018. bit će predstavljen novi zbornik „U zagrljaju moje mame“. U zajedništvu učenika, roditelja, vjeroučitelja, nastavnika i ravnatelja škola, zbornik će predstaviti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu dr. sc. Dunja Pivac i profesorica hrvatskog jezika u OŠ Tučepi Brigita Mravičić. Moderator je vjeroučiteljica Helena Balajić, na cijelu promociju pjesmom će obogatit ženska klapa Neverin. Tjedan dana prije promocije, u Sjemeništu će biti izložba dječjih likovnih radova koju će prirediti vjeroučiteljica i profesorica likovne umjetnosti u OŠ Kman-Kocunar u Splitu, Vesna Šiklić.

 

Treći dan 3. NSHKO - 12. rujna: Predstave „Legenda o Miljenku i Dobrili“ i za djecu „Ružno pače“

Treći dan Susreta, u srijedu 12. rujna 2018., posvećen je kulturi. U suradnji s gradom Splitom u splitskom Gradskom kazalištu lutaka za svu djecu izvesti će se predstava "Ružno pače" s početkom u 18 sati. Te večeri na splitskom Sustipanu u 20 sati, u suradnji s gradom Kaštela i njihovom Turističkom zajednicom, bit će upriličena predstava o renesansnoj ljubavnoj priči o hrvatskome Romeu i Juliji - „Legenda o Miljenku i Dobrili.“ Pod borovima te će nam večeri i zapjevati Radojka Šverko i Iva Ivković Ivanišević.

 

Četvrti dan 3. NSHKO - 13. rujna: Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom

Četvrti dan Susreta, u četvrtak 13. rujna 2018., u svim župama grada Splita i Solina te čitave Splitsko-makarske nadbiskupije bit će upriličeno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom s početkom u 20 sati. Pozivamo i sve druge župe u Hrvatskoj i dijaspori da se pridruže ovoj molitvi za sve naše obitelji i za plodove Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Pripremljeni tekst za klanjanje može se preuzeti na stranicama Susreta susretobitelji.hr.

 

Peti dan 3. NSHKO - 14. rujna: humanitarni koncert "Obitelji za najmanje"

U sklopu Susreta pokrenuta je i humanitarna akcija "Obitelji za najmanje" za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split. Dio akcije „Obitelji za najmanje“ je veliki humanitarni koncert na splitskoj Rivi u petak, 14. rujna 2018. u 20 sati, uz izravni prijenos na HRT. Nastupaju: Dražen Zečić, Mate Bulić, Domenica, Giuliano, Mia Dimšić, Dalmatino, Meri Cetinić, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Pero Panjković, klapa Pasika, klapa Šufit i Papa bend.

 

Šesti dan 3. NSHKO - 15. rujna: Dječji koncert

Šestog dana 3.NSHKO, u subotu 15. rujna, na splitskoj Rivi radost odrastanja u obitelji posvjedočiti će i najmanji - djeca - i to pjesmom. Na dječjem koncertu u 11 sati nastupiti će dječji zborovi „Mala Terezija“ (Split) i „Leopoldice“ (Kaštel Novi); djeca iz župa sv. Andrije (Split) i sv. Josipa (Dugi Rat); obitelji Majić, Kosor i Petrušić; obiteljski zbor „Unica harmonia“; Centar za rehabilitaciju „Mir“; KUD „Ante Zaninović“. Istu večer u Solinu je molitveno bdijenje Hod svjetla.

 

Humanitarna akcija "Obitelji za najmanje"

U sklopu Susreta pokrenuta je i humanitarna akcija "Obitelji za najmanje" za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split. Akcija traje od 1. rujna do 1. listopada 2018.

Novac će se prikupljati donacijama putem računa na IBAN: HR63 2330 0031 5450 1680 0; putem donacijskih štandova na svim događanjima u sklopu 3.NSHKO od 10. do 16. rujna; te zvanjem na broj donatorskog telefona: 060 9000 (cijena poziva je 6,25kn. PDV uključen).


Nema komentara

Anketa

Ustavi