RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Juncker u strahu od ponavljanja prošlosti: Za Zapadni Balkan hitno potrebna europska perspektiva

Napisano 11.05.2018. 22:23

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, u obraćanju na konferenciji pod nazivom "Članice Zajednice: Solidarnost u Europi", održanoj u talijanskoj Firenci, izjavio je da populizam i nacionalizam poput ekonomske krize dovode do povećanja jaza između zemalja članica Europske unije (EU).

Upozorio je da Europu u posljednje vrijeme pogađaju različite krize, napominjući kako se solidarnost polako gubi, što je, kako je rekao, najbolje pokazala migrantska kriza.

"Veoma me zbunjuju pukotine koje je uzrokovala migrantska kriza po pitanje naše solidarnosti", rekao je Juncker, prenosi Anadolija.

Dodao je i kako bi članice EU same trebale primjenjivati europske vrijednosti umjesto da ih netko na to prisiljava.

Istakao je kako je regiju Zapadnog Balkana, kako je kazao, "hitno potrebna europska perspektiva", upozoravajući da bi se mogli ponoviti problemi i tragedije koji su se dogodili u prošlosti.

Naglasio je da bi Bruxelles trebao imati snažniji stav po pitanju zajedničke vanjske politike EU, napominjući kako bi Europa ipak morala posvetiti mnogo veću pažnju zaštiti svojih vanjskih granica.

Na kraju je poručio i kako je spas za europski projekt veća solidarnost među zemljama članicama EU.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani je istakao da zemlje članice EU trebaju zajednički djelovati kako bi pružili sigurnost svim građanima unutar Unije.

"Problem s migrantima same ne mogu riješiti zemlje na jugu Europe. Solidarnost je ključ", rekao je Tajani.


Nema komentara

Anketa

Ustavi