RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

FBiH: Inicijativa da sjedišta kantona postanu službeni gradovi

Napisano 27.06.2013. 10:39

Na slici: Općina Orašje, uskoro Grad Orašje

Inicijativa da se na federalnom nivou donese Zakon o gradovima u Federaciji Bosne i Hercegovine, bila je povod susretu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i federalnog ministra pravosuđa Zorana Mikulića s načelnicima općina koje su, ujedno, i županijska sjedišta.

Kako je zaključeno, sve te općine će zvaničnu inicijativu za donošenje ovog federalnog propisa dostaviti Federalnom ministarstvu pravde, kako bi se o njoj izjasnila Vlada FBiH, čime bi započela procedura donošenja Zakona o gradovima FBiH. Tokom sastanka, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, kazano je da bi, nakon donošenja novog zakona, općinska vijeća kantonalnih sjedišta bila preimenovana u gradska, a njihovi općinski načelnici u gradonačelnike.

A, u Federaciji BiH je deset kantona. Sjedišta Sarajevskog, Zenički-dobojskog, Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona su službeni gradovi: Sarajevo, Zenica, Bihać i Mostar, a ostalo su sve općine: Orašje - Posavski kanton, Goražde – Bosansko-podrinjski kanton, Travnik – Srednjobosanski kanton, Široki Brijeg – Zapadnohercegovački kanton te Livno – Kanton 10.

Inače, Bosna i Hercegovina ima 11 službenih gradova. Pored Sarajeva, Zenice, Bihaća, Jajca i Mostara, to su još gradovi iz Republike Srpske: Banja Luka, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Doboj, Prijedor i Trebinje.

Orašje, urbano središte Hrvatske Posavine


Nema komentara

Anketa

Ustavi