RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

BIVŠI ZAPOVJEDNIK UN SNAGA U BIH: Prijetnja za opstanak BiH su džihadisti "koji dolaze, prolaze i koje izvoze"

Napisano 19.09.2017. 23:43

Nekadašnji zapovjednik mirovnih snaga UN u BiH, general Michael Rose, upozorio je britanske lordove na realan rizik da BiH, kako je rekao, postane propala država.

Na specijalnom savjetovanju koje su članovi gornjeg doma britanskog parlamenta upriličili povodom aktualne situacije u BiH, bivši zapovjednik misije UNPROFOR, između ostalog, rekao je da su porast radikalizacije među muslimanima i nespremnost Srba da prihvate jedinstvenu “bosansku naciju” glavni razlozi teške krize u BiH.

- Rastući elementi radikalizacije, posebno među pripadnicima muslimanske zajednice, i nespremnosti Srba da se prihvate daytonskog sna, koji se veže u jedinstvenu naciju - sve dovodi do zaključka da je zemlja podijeljena više nego ikada. Čak postoji rizik da će postati propala zemlja. Mnogo ovih tenzija i nezadovoljstava, prema mom mišljenju, potiče od Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je izgrađen na lažima - rekao je britanski general.

Zatrebati ispod površine

Mnogi problemi, smatra, nastali su načinom na koji je rat u BiH završen.

- Izvještaji koje danas imamo govore o porastu ksenofobije, nastavak korupcije, što konačno predstavlja dokaz da ne postoje standardi upravljanja koje traži EU – naveo je Rose.

Odgovarajući na pitanja članova gornjeg doma britanskog parlamenta o tomu prijeti li BiH izbijanje novog rata, nekadašnji zapovjednik UNPROFOR u BiH rekao je da “uvijek postoji šansa za tako nešto”.

- Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se dešava ispod površine. Mislim da je prijetnja da BiH postane propala država zapravo vrlo velika – rekao je Rose.

Prijetnja za opstanak BiH su i džihadisti „koji dolaze, prolaze i koje izvoze“.

- Vjerujem da bi Turska voljela da obnovi Osmansko carstvo, te imati utjecaj koji su tada imali, ali to su samo puste želje. Muslimani na Balkanu, o čemu sam razgovarao sa jednim od saudijskih prinčeva, nisu po njemu pravi muslimani, jer se ne mole 5 puta dnevno, jedu svinjetinu i „piju kao ribe“. Međutim, ne mislim da će to imati bilo kakvog utjecaja na ljude koji imaju ionako europsku krv. Tamošnje muslimane ne treba stavljati u isti koš sa vehabijama - istakao je general Rouz.

Sličnost sa SFRJ

Politički analitičar Cvijetin Milivojević za “EuroBlic” kaže da procjene i upozorenja umirovljenog britanskog generala treba prihvatiti krajnje ozbiljno.

- Svako realan vidi da se današnja BiH raspada po skoro istim šavovima kao bivša SFRJ. Tu imate jedan većinski narod, Bošnjake, koje druga dva naroda smatraju hegemonima i na svaki način pokušavaju spriječiti  majorizaciju i stvaranje državnog uređenja koje bi vodilo centraliziranoj državi. Istu situaciju imali smo u SFRJ, gdje su Srbi u očima drugih važili za hegemone. To je, na kraju, dovelo do raspada Jugoslavije – kaže Cvijanović.

On dodaje kako je jedini spas za opstanak BiH striktno poštivanje izvornih principa Daytonskog sporazuma.

- Uporni pokušaji sa Zapada da se u BiH stvori nekakva bosanska nadnacija su smiješni. To jedino vodi sigurnom raspadu zemlje – tvrdi Milivojević.

Balkanski fitilj

Britanski lord i bivši šef OHR u BiH Paddy Ashdown također je u gornjem domu britanskog parlamenta iznio svoje viđenje situacije u BiH.

On je ocijenio da brojni zapadni zvaničnici često prave grešku zbog toga što Kosovo, kako je rekao, smatraju “fitiljem koji vodi do balkanske bombe”.

– Ključ mira na Balkanu je BiH. Ako BiH krene lošim putem, cijeli Balkan ide tim lošim putem. Ignoriranje toga je opasno – upozorio je Eshdown.


Nema komentara

Anketa

Ustavi