RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Borba za hrvatski jezik: Škola nije smetala ni Austro-Ugarskoj, ni Kraljevini SHS, ni Jugoslaviji

Napisano 30.09.2016. 17:20

Umjesto djece, samo dva oca stoje pred školom u Tramošnici u Republici Srpskoj. Stiže i učitelj, kojemu ta područna škola nije radno mjesto.

– Učiteljica je bolesna, ja sam samo zamjena – dobacuje u prolazu. Stoji zatim iza vrata, na hodniku, osluškuje. Treći dan zaredom tu se parkira i policija. Prizor je to koji nas je zatekao jučer u 7.40 sati u selu s većinskim hrvatskim stanovništvom, na granici s Federacijom BiH. Suprotno očekivanjima roditelja, nastava po hrvatskom programu, kakva se provodila 17 godina, nije vraćena pa već 28. dan nema ni mališana u učionici. Đaka je ostalo samo četvero jer ih se polovica zbog svega ispisala.


Nisu razumjeli ministra?

– Borit ću se za svoga sina i za sustav! Škola je na ovim temeljima od 1906., nije smetala ni Austro-Ugarskoj, ni Kraljevini SHS, ni Jugoslaviji, a prije rata brojila je 1480 đaka, koliko nisu imale ni škole u Sarajevu – kaže se Ivo Kamenjašević, otac i ujedno zastupnik u republičkom Vijeću naroda. Najavljuje i niz kaznenih prijava.

– Tražit ćemo i da se ispita diploma nove učiteljice iz Obudovca, čuli smo da navodno nije adekvatna, kao i to da joj je direktorica rođakinja – zaključuje on.

Roditelji se, inače, pozivaju na sastanak s ministrom Danom Maleševićem koji im je prošlog četvrtka, navode, obećao povratak hrvatskog programa. No Olga Lazić, direktorica matične OŠ Vase Pelagića u Pelagićevu, tvrdi kako ga oni – nisu dobro razumjeli.

– Ministar nam je, i to samo usmeno, dao suglasnost za nacionalnu grupu predmeta, hrvatski jezik, vjeronauk i poznavanje društva, iako ni to nije po zakonu jer je đaka manje od 18 – ističe ona. Nastava po hrvatskom programu, tumači ona, nije moguća jer nije u skladu s nastavnim planom i programom.

– Prethodni ravnatelj nije poštovao zakon, a ja to moram! – nastavlja. Na čelo škole, objašnjava, došla je u listopadu 2014., a tada je već bila isplanirala školska godina “pa nije zadirala ni u nastavu u Tramošnici”.

 

‘Škola ne bi trebala postojati’

– Djeci u planu i programu piše da uče srpski, a u matičnim knjigama da uče hrvatski jezik. Takvi dokumenti nisu valjani. Pisala sam ministarstvu i tražila očitovanje o takvoj praksi, godinu dana mi nisu odgovorili – govori direktorica.

– Moraju i knjige biti na ćirilici, no nova učiteljica Milena Zoranović nema ništa protiv da i na matematici umjesto “tačka” govori “točka”. Svi se mi razumijemo – kaže.

No upitna je sad i nastava uopće.

– Ta škola ne bi trebala ni postojati jer ima manje od pet učenika – zaključuje O. Lazić.

Učiteljica Zoranović odbacuje sumnje u svoju diplomu, dok na pitanje o rodbinskoj vezi ni ona ni ravnateljica nisu odgovorile.

Vecernji.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi