RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Branitelji: Helez je u miru ono što je Mlaćo bio u ratu!

Napisano 26.08.2011. 10:00

Ništa se značajnije nije promijenilo, samo su metode zločina i pritisaka na Hrvate Bugojna drukčije…

Branitelji: Helez je u miru ono što je Mlaćo bio u ratu!

■ Od Dževada Mlaće do Heleza - Ratne zločine nad Hrvatima danas je zamijenilo sustavno ukidanje prava hrvatskim ratnim stradalnicima
■ Mlaćo se politički ne eksponira, ali se njegova politika ipak provodi
■ Ono što je u ratu bio Mlaćo, danas je Zukan Helez. Mi, hrvatski stradalnici Bugojna to smo znali od trenutka kada je za savjetnika imenovao Besima Hodžića, upravitelja logora Gimnazija, a naše se sumnje potvrđuju skoro svakoga dana...

Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna, osoba koja je u ratu bila na čelu politike SDA koja je iz Bugojna protjerala 15 tisuća Hrvata, a njih oko dvije tisuće pozatvarala u logore iz kojih se mnogi nikad nisu vratili, i danas živi mirno i spokojno. Od 2007. godine, od uhićenja Enesa Handžića i Senada Dautovića, Tužiteljstvo BiH iz samo njima znanih razloga u ladici drži Mlaćin dnevnik u kojemu jasno stoji kako „ekstremni dio pripadnika HVO tajno treba likvidirati“, a o čemu je više puta pisano. Međutim, Mlaćo je pred zakonom i dalje čist.

Predaje matematiku

S potvrdom da se protiv njega ne vodi nikakav sudski postupak, što je dobio od bh. pravosudnih tijela, Mlaćo se vratio i na prijeratno radno mjesto nastavnika matematike u bugojanskoj Gimnaziji, jednom od ratnih logora za Hrvate. Mlaćo, istaknuti član SDA, posljednjih se godina politički ne eksponira, ali se, uvjereni su hrvatski stradalnici Bugojna, njegova politika i dalje provodi. Jedino što se promijenilo jesu metode. Ratne zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenicima, nasilna odvođenja, ubojstva i spaljivanja posmrtnih ostataka kako bi se zločin prikrio, zamijenilo je sustavno ukidanje prava hrvatskim ratnim stradalnicima.
„Valjda u svjetlu sporazuma o postizbornoj suradnji između SDA i SDP-a, i u Bugojnu se nastavlja politika istrjebljenja Hrvata, a ovaj put umjesto Mlaće provodi je SDP i njihov ministar za pitanja branitelja u Federaciji BiH Zukan Helez“, kaže za naš list jedan od bivših logoraša koji, iz straha za sebe i svoju obitelj s kojom kao povratnik živi u Bugojnu, želi ostati anoniman.
„Ono što je u ratu bio Mlaćo, danas je Zukan Helez. Mi, hrvatski stradalnici Bugojna to smo znali od trenutka kada je za savjetnika imenovao Besima Hodžića, upravitelja logora Gimnazija, a naše se sumnje potvrđuju skoro svakoga dana jer svako malo neki naš logoraš ostaje bez prava“, kaže naš sugovornik.

Hrvatski logoraši koji su imali sreće preživjeti strahote bošnjačkih logora: Stadiona, BH banke, Salona namještaja, Gimnazije i drugih, danas su većinom povratnici u Bugojno u kojemu za njih posla nema, a invalidnine su im jedini izvor prihoda i način da opstanu u Bugojnu. Upravo je zato, kažu, danas važno dovršiti posao koji je Mlaćo započeo u ratu.

Svi šute

Hrvatski ratni stradalnici, a naročito obitelji 20 nasilno odvedenih logoraša za čijim tijelima se još uvijek traga, ogorčeni su na pravosuđe koje je u slučaju Dževada Mlaće, ali i Selme Cikotića, Mensuda Duvnjaka, Besima Hodžića i još mnogih drugih nalogodavaca i počinitelja zločina potpuno zakazalo.
U posljednje vrijeme, naglašavaju, ogorčeni su i na čelnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata Herceg Bosne koji šute na Helezovo svakodnevno oduzimanje prava hrvatskim stradalnicima.

Mirko Zelenika, predsjednik Hrvatske udruge logoraša, kako nam potvrđuju, jedini se javno oglasio nakon Hodžićeva imenovanja za Helezova savjetnika te inzistira na njegovoj smjeni. Šutnja ostalih Helezu omogućuje da provodi politiku Dževada Mlaće i od Hrvata etnički očisti Bugojno, kažu bivši logoraši o čijoj sudbini danas, kojeg li apsurda, odlučuje i jedan od upravitelja logora u kojemu su tamnovali, Besim Hodžić.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi