RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Braniteljske udruge započinju prikupljanje potpisa za peticiju protiv majorizacije Hrvata u BiH

Napisano 04.02.2011. 22:33
Branitelji

Udruge proistekle iz Domovinskog rata zajedno s organizacijama iz civilnog društva od 10. do 20. veljače na području cijele BiH organizirat će prikupljanje potpisa za peticiju pod nazivom "Stop majorizaciji Hrvata u BiH". Po riječima predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Herceg Bosne Nikice Tomića, peticijom se želi ukazati na neravnopravan položaj Hrvata u BiH.

Neravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, po Tomićevom se mišljenju, očituje kroz nepostojanje ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina na cijelom teritoriju BiH.

Također, smatra Tomić, neravnopravnost se očituje i kroz Izborni zakon BiH kojim se omogućuje ignoriranje legitimne izborne volje hrvatskog biračkog tijela u BiH. Ona se očituje i u zlouporabi izbornog procesa, majorizaciji hrvatskog naroda u svim segmentima društva, lažnom predstavljanju u ime hrvatskog naroda, te ponižavajućem konceptu bošnjačkih političkih stranaka.

Tomić je pozvao sve hrvatske stranke na jedinstveno i zajedničko djelovanje prema zaštiti nacionalnih interesa u jednom od, kako je kazao, najtežih trenutaka za BiH i za hrvatski narod, te napomenuo kako očekuje da bi se peticijom moglo prikupiti oko 150 000 potpisa.

Ti će se potpisi na kraju akcije uputiti svim međunarodnim organizacijama, predstavnicima Europske unije, te američkom veleposlanstvu u BiH kako bi se ukazalo na neravnopravnost i nejednak položaj Hrvata u BiH.

Predsjednik i zamjenik predsjednika HDZ 1990 dr. Božo Ljubić i Martin Raguž primili su danas predstavnike Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su ih izvijestili o problemima s kojima se susreću njihovi članovi. Oni su također govorili i o sve češćim pokušajima diskriminacije i kriminalizacije branitelja i žrtava rata kao i o nezakonitim revizijama, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ 1990..

Predstavnici udruga su informirali i o formiranju Organizacijskog odbora koji planira provesti svoj projekt pod radnim nazivom  Stop majorizaciji Hrvata u BiH. U sklopu ovoga projekta je i realizacija peticije  kao građanske inicijative koja želi ukazati na neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH koja se očituje kroz:

- nepostojanje ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i svakoga građanina na cijelom teritoriju BiH, kroz

-Izborni zakon kojim s omogućuje ignoriranje legitimne izborne volje hrvatskog biračkog tijela

- zloporabu izbornog procesa kojim se onemogućuju kalkulacije i matematičke koalicije koje za rezultat imaju zaobilaženje većinske volje hrvatskog naroda u BiH,

-majorizaciju hrvatskog naroda u svim segmentima društva,

-lažno predstavljanje u ime hrvatskog naroda (predstavljanje SDP-a kao jedne od legitimnih hrvatskih stranaka itd.“

Predstavnici udruga su pozvali sve hrvatske stranke na jedinstvo i zajedničko djelovanje prema zaštiti nacionalnih interesa hrvatskog naroda.

Predsjednik HDZ 1990 dr. Ljubić je informirao predstavnike udruga o procesu pregovora o uspostavi vlasti. On je naglasio da u ovom procesu treba osigurati zastupljenost legitimnih predstavnika svakoga konstitutivnoga naroda i svih građana u novoj vlasti te promjene ustava i izbornog zakona koje će osigurati jednakopravnost svakoga naroda i svakoga građanina, stoji na kraju priopćenja.

Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi