RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čapljinac 28 godina misionar u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta

Napisano 29.08.2016. 16:50

Misionari i misionarke Katoličke crkve, svećenici, časne sestre i volonteri, imaju za cilj donijeti Radosnu vijest onima koji Krista još nisu upoznali. U tim misijskim krajevima često stanovništvo, a osobito djeca, trpe od gladi. Stoga misionari pomažu i u materijalnom smislu kako bi mogli živjeti što dostojanstvenije.

Don Velimir Tomić iz Čapljine je misionar već 28 godina u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, Tanzaniji, gdje misionarsku službu obavlja 50 svećenika. To je još uvijek malo, s obzirom da je broj vjernika sve veći. Samo župa don Velimira ima 35.000 vjernika.

Misionari pored svećeničkih dužnosti u Tanzaniji grade škole, ambulante i crkve. Nakon 28 godina don Velimir se u Tanzaniji osjeća kao da je u domovini. Međutim, tako nije bilo na samom početku koji je iziskivao prilagodbu na tamošnje uvjete života.

U Tanzaniji je život težak, siromaštvo je uvelike rašireno. Većina stanovništva jede samo jednom dnevno, i to rižu ili palentu. Unatoč tome, većina je sretna jer ima puno djece te se ne boje gladi, kaže nam don Velimir. Mise traju tri sata i nikome se nigdje ne žuri.

Misionara i misionarki Crkve u Hrvata ima ukupno 88. Djeluju u 27 zemalja u Africi, Latinskoj Americi, Aziji, Oceaniji i misijskim područjima Europe. Sedam ih je u Tanzaniji.

Caportal.net


Nema komentara

Anketa

Ustavi