RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Cilj je utemeljiti financijski održiv Zavod za školstvo

Napisano 09.11.2011. 09:20

Odžak - Održana koordinacija ministara iz županija koje provode nastavu na hrvatskome jeziku

Cilj je utemeljiti financijski održiv Zavod za školstvo

Domaćin je bio ministar prosvjete u Vladi Županije Posavske Ivo Jelušić

■ 25 učionica i šest kabineta je u novoj Srednjoj školi u Orašju, tu su kabinet biologije, kabinet kemije i kabinet fizike te tri kabineta informatike
■ 225 mjesta ima amfiteatar u novoj Srednjoj školi u Orašju, a očekivati je da će iduće godine biti završena izgradnja sportske dvorane u toj oraškoj školi

Nakon Širokoga Brijega u Orašju je održan sastanak koordinacije ministara županija koje provode nastavni plan i program na hrvatskom jeziku. Domaćin je bio ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi ŽP-a Ivo Jelušić, a nezaobilazne teme bile su formiranje ili rekonstrukcija postojećeg Zavoda za školstvo, problemi u školstvu, udžbenička politika i sve ostale teme koje se tiču školstva na prostoru BiH, a od interesa su i za učenike i za hrvatski narod.

Rad u jednoj smjeni

- Kolege ministre upoznali smo s novim objektom srednje škole u koji će biti smješteni i fakulteti Sveučilišta u Mostaru. S obzirom na financijsku situaciju razmotrit ćemo i krenuti što je moguće kvalitetnije u rekonstrukciju organizacije školstva u ŽP-u. Vidjet ćemo gdje se mogu napraviti određeni pomaci i uštede, vodeći računa da u svemu održimo kvalitetu. Intencija je rad u jednoj smjeni jer to je velika prednost i prvenstveno će se odraziti na izvan nastavne aktivnosti koje su uistinu zapostavljene, pogotovu u srednjoj školi.

Na prostoru općine Odžak urađen je idejni projekt SŠ koja bi bila izmještena i u kojoj bi bila Poljoprivredna škola i Gimnazija, nešto slično kao u Orašju. Ipak budimo svjesni realnosti da broj učenika iz godine u godinu opada i na žalost, postojeći objekti zadovoljavat će sve potrebe da ćemo nastavu moći izvoditi u jednoj smjeni, kaže Jelušić. Nova SŠ u Orašju ima velik značaj u obrazovanju na području ŽP. Škola ima tisuću učenika i jako je teško organizirati nastavu u malom prostoru kakav je u staroj školi, naglasio je prof. Branimir Leovac, ravnatelj SŠ fra Martina Nedića u Orašju.

Redovita koordinacija

- Imamo redovitu koordinaciju ministara koji rade po hrvatskom nastavnom planu i programu i redovito se sastajemo jednom mjesečno i koordiniramo zajedničke teme. Formiranje Zavoda za školstvo je naš cilj i stoga smo formirali jedno povjerenstvo u kojem sudjeluju ljudi od struke, pravnici i ekonomisti. Prioritet je da Zavod bude financijski održiv i pravno ispravan i trebao bi riješiti niz problema, kaže Helena Lončar, ministrica u ŽZH. 

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi