RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dalić razriješen, a Jozić imenovan za novog predsjednika Vlade HBŽ

Napisano 21.06.2017. 23:28

Skupština Hercegbosanske županije je na današnjoj izvanrednoj sjednici u Tomislavgradu izglasala nepovjerenje vladi dosadašnjeg predsjednika Draška Dalića, te imenovala novu vladu kojoj je na čelu Ivan Jozić, prenosi Fena.

Za izglasavanje nepovjerenja dosadašnjoj, odnosno za imenovanju nove vlade, glasovalo je 18 zastupnika dok je pet bilo protiv, a jedan suzdržan.

Vlada nije doživjela potpunu promjenu kadra, nego su samo određena ministarstva dobila nove ministre. Za novog ministra pravosuđa i uprave imenovan je Jovo Paripović (SNSD) iz Glamoča, zatim Vasilija Broćeta (SNSD) iz Drvara za novu ministricu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih te Miloš Bauk (SNSD) iz Drvara za novog ministra graditeljstva.

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Skupštini HBŽ Branko Krišto na početku je točke o nepovjerenju Vlade kazao je kako traže smjenu Draška Dalića jer HDZ BiH nije zadovoljan njegovim radom.

Sad već bivši predsjednik Vlade HBŽ-a Draško Dalić (HDZ BiH) u svom je obraćanju zastupnicima ponovio svoj stav kako je HDZ BiH u ovoj županiji postao stranka jedne obitelji, te da je HDZ-u u Hercegbosanskoj županiji potrebna cjelovita rekonstrukcija i da se vođenje stranke treba vratiti u okvir institucija.

Novoizabrani predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić iz Livna u svome je govoru naveo neke prioritete za koje će se zalagati u nešto manje od pola mandata koliko ima do Općih izbora.

Među te prioritete je stavio reformu školstva i izjednačavanje uvjeta rada i obrazovanja za sve osnovnoškolce, poboljšavanja strukture osiguranih osoba u zdravstvu, ulaganja u sekundarnu i tercijalnu zdravstvenu zaštitu, otvaranja novih zdravstvenih odjela, donošenja pozitivnih zakonskih propisa, suradnja sa udrugama iz Domovinskog rata, početak dijaloga i konstantna suradnja s gospodarstvenicima u HBŽ-u ...

„Vlada će i dalje nastaviti uredni ispunjavati svoje obveze prema socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva, a do kraja godine izaći ćemo s konkretnim programom mjera usuglašenim sa socijalnim partnerima, sindikatima i gospodarstvenicima - istaknuo je Jozić.

Izglasavanju nepovjerenja dosadašnjoj Vladi i imenovanju nove prethodila je točka dnevnog reda koja se odnosila na promjenu zamjenika predsjedatelja Skupštine iz reda srpskog naroda. Na mjesto Slaviše Mihajlovića (SNS) koji je pismeno podnio ostavku, izabran je Drago Puzigaća (SNSD).

Kao razlog podnošenja ostavke, Mihajlović je naveo trenutnu političku situaciju koja je obilježena nestabilnom političkom većinom.


Nema komentara

Anketa

Ustavi