RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Duji ukradena pobjeda u Novom Travniku: SIP odbio prebrojati sve glasove pristigle poštom

Napisano 16.10.2016. 17:04

Rezultati lokalnih izbora za načelnika općine Novi Travnik koji su dugo očekivani, napokon su stigli. Dva kandidata za načelnika općine Refik Lendo i Stjepan Dujo imali su malu razliku u broju glasova birača, stoga su glasovi iz dijaspore trebali donijeti konačnu odluku po pitanju tko će biti načelnika naredne četiri godine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Registracija birača iz inozemstva počela je prije same kampanje i svi građani Novog Travnika koji su boravili izvan BiH imali su priliku registrirati se i na taj način dati svoj glas na lokalnim izborima.

Krajnji rok za slanje glasačkih listića iz inozemstva bio je 4.10.2016. Međutim, zbog samog usporenog sustava slanja listića putem pošte i njenog primitka, veliki broj glasova pristigao je nakon 4.10. bez obzira što je poslan na vrijeme. Iz tog neopravdanog, neprihvatljivog i potpuno besmislenog razloga SIP odbija prebrojati glasove koji su pristigli nakon 4.10.

Sukladno izbornom zakonu prevažno je da se pristigli glasački listići iz inozemstva, koji imaju pečat države slanje kao i datum, moraju uvažiti. Svi glasački listići pristigli nakon 4.10. moraju se uzeti u obzir jer je to osnovno pravo svakog građanina i pravo svakog birača.

Središnje izborno povjerenstvo ovim potezom je napravilo ogroman propust koji je najprije ugrozio prava birača, sam sustav demokratskog glasanja, a uz to i same kandidate.

Dana 14.10. kandidat za načelnika općine Novi Travnik, Refik Lendo, proglasio je pobjedu. A pristigli glasački listići, glasovi građana Novog Travnika, ostali su nepobrojani. Tko će odgovarati za rušenje ovog osnovnog prava?

Središnje izborno povjerenstvo BiH posljednji put je 12.10 u 14:30 sati objavilo rezultate brojanja 209 glasova pristiglih poštom, od čega je 205 osvojio Dujo, a četiri Lendo. Refik Lendo tako trenutno ima 5429 glasova, a Stjepan Dujo 5304, dok je kandidat SDP-a Besim Belegić ostao na osvojenih 1004 glasa, podsjeća HMS

Duju je od pobjede dijelio 126 glasova. Podsjećamo, za lokalne izbore bilo je prijavljeno 369 glasača iz dijaspore, tako da je ostalo neprebojanih 160, od kojih su, tvrde upućeni velika većina glasovi Hrvata.

HMS


Ispiši
Ocijeni: 3.4
19822 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi