RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Fojnica: Vraćaju se časne sestre franjevke

Napisano 29.11.2015. 10:57

Stotinjak metara od Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, na lokalitetu Rupnovac, nalazi se kuća časnih sestara, objekt koji je sagrađen još krajem osmanskog perioda i u kojem je bila jedna od prvih škola u Bosni. Ta se kuća sada adaptira, izvode se unutrašnji građevinski radovi i u njoj će iduće godine, nakon više od dvije decenije, ponovo živjeti časne sestre franjevke. Sestre su u toj kući živjele i radile od 1970. do 1993. godine, objavio je Dnevni avaz.

Kuću časnih sestara na Rupnovcu u podnožju Samostana Duha svetoga u Fojnici ovih dana su posjetili zamjenica provincijalne predstojnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije, sestra Lidija Jurišić, sestra Simplicija Budimir, predstojnica časnih sestara Samostana u Fojnici, i fra Miro Relota, franjevac Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Zadovoljni su urađenim.

"Za nas, sestre i ljude ovog kraja, ova kuća mnogo znači. Početkom sedamdesetih godina franjevci iz Samostana ustupili su ovu kuću nama, radile smo u bolnici, Domu zdravlja i u Franjevačkom samostanu u Fojnici. Zahvaljujući fratrima Samostana provincije Bosne srebrene, zajedno sa provincijalom, fra Lovrom Gavranom, ova kuća je sačuvana i ponovo se obnavlja", pojašnjava sestra Lidija Jurišić, zamjenica provincijalne predstojnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije.

Dodaje kako žele otvoriti vrata kuće i svim ljudima dobre volje.

"Želimo živjeti ovdje, dijeliti sudbinu s ljudima ovog kraja. Jednostavno, želimo živjeti svoju karizmu ovdje, želimo raditi s djecom i mladima. Naša karizma je odgoj mladih, rad u školama kroz naše susrete. U kući ćemo imati i jednu dvoranu za rad sa mladima, a to nam je glavni cilj", kaže Lidija Jurišić.

Artinfo.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi