RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HDZ 1990 zagovara federalnu BiH

Napisano 19.05.2010. 11:39
HDZ 1990

SARAJEVO - Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990, održalo je 18. svibnja 2010. godišnju sjednicu na kojoj su usvojena načela Izbornog programa Stranke, te čitava struktura provedbenog izbornog stožera. Također raspravljano je i oko mogućih koalicija i suradnje s drugim hrvatskim, i ne samo hrvatskim političkim strankama.

Predsjednik ove stranke Božo Ljubić kazao je da je, što se predizbornog programa HDZ 1990 tiče, najbitnije ono što se odnosi na potrebu korjenite reforme Ustava BiH, koja će se temeljiti na načelima teritorijalizacije i institucionalne ravnopravnosti kako na nivou države, tako i na nivou federalnih jedinica.

"Mi Bosnu i Hercegovinu vidimo kao federalnu državu sa više multietničkih federalnih jedinica, svakako više od dvije, od kojih će najmanje jedna biti sa hrvatskom većinom, s tim da bi se federalne jedinice sastojale od više regija", rekao je Ljubić. HDZ 1990. tako predviđa da regije unutar federalne jedinice sa hrvatskom većinom trebaju biti Hercegovina, Srednja Bosna i Posavina.

Također, kako je rekao, HDZ 1990 zalaže se za reformu koja će biti rezultat multilateralnog međunarodnog sudjelovanja uz dogovor domaćih političara, odnosno predstavnika naroda i građana.

Predsjednik Ljubić je naglasio da je  HDZ 1990 , odbijajući "travanjski paket", pokazao da nije spreman na "parcijalne promjene, koje bi legalizirale podjelu BiH na dva entiteta".

"Isto tako smo pokazali radom za ove četiri godine, koje su iza nas, i uspjeli uvjeriti međunarodnu zajednicu na potrebe međunarodnog multilateralnog pristupa ustavnoj reformi BiH i da nije dovoljno pozivati stranke, političare i građane u BiH da se sami dogovore, jer mi ne možemo u demokratskoj proceduri promijeniti nešto što je rezultat međunarodnog mirovnog sporazuma", rekao je Ljubić, dodajući da je za rješavanje ovog pitanja potrebna međunarodna zajednica.

Istakao je da još uvijek ostaje značajan posao pred HDZ 1990 da uvjeri svoje domaće partnere o neophodnosti pristupa ustavnoj reformi. "Odbijanje i odlaganje ustavne reforme značit će urušavanje same države BiH, ali i njenih sastavnica - entiteta. To treba biti poruka svima koji pokušavaju zadržati status quo iz ovog ili onog razloga", dodao je predsjednik HDZ 1990.

U Izbornom programu HDZ 1990, istakao je Ljubić, jednako je važan akcent stavljen i na ekonomiju. "HDZ 1990 smatra da će napredovanje BiH prema Evropskoj uniji (EU) i NATO-u stvoriti jedno sigurno investicijsko okruženje za dolazak stranog investicijskog kapitala", dodao je Ljubić.

S druge strane, kako je kazao, od privatizacije sistema koji nisu, a moraju biti privatizirani, sredstva se trebaju iskoristiti za poticaje razvoja malih i srednjih poduzeća, a da energetsku i saobraćajnu infrastrukturu treba raditi po principu privatno-javnog partnerstva, što znači pretežno koncesijskim pristupom.


Nema komentara

Anketa

Ustavi