RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HNS objavio prijedlog transformacije Javnog RTV sustava BiH

Napisano 24.02.2017. 23:01

Glavno vijeće HNS-a objavilo je prijedlog transformacije javnog RTV sustava.

U pitanja koja su važna za očuvanje identiteta i integriteta (samosvojnosti) pojedinih konstitutivnih naroda nedvojbeno spadaju kulturna, obrazovna i jezična pitanja. Stoga svaki konstitutivni narod u BiH ima pravo na samoodlučivanje po tim pitanjima, odnosno, pravo na kulturnu, obrazovnu i jezičnu autonomiju. Kroz spomenutu autonomiju, svaki konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini ima pravo osnivati javne ustanove kulture, obrazovanja, znanosti i umjetnosti s vlastitim nacionalnim predznakom i na vlastitom nacionalnom jeziku koji je ujedno i jedan od službenih jezika Bosne i Hercegovine.

Svaki konstitutivni narod, u okviru kulturne autonomije, ima pravo osnovati vlastiti javni RTV servis, bilo kao potpuno zaseban RTV sustav kao što je slučaj u Belgiji, bilo kao dio jedinstvenog Javnog RTV sustava zemlje, kao što je slučaj u Švicarskoj, kako bi kroz njega samostalno i slobodno (autonomno) mogao afirmirati i reproducirati svoj vlastiti društveni, nacionalni i kulturni identitet i subjektivitet — svoj jezik, povijest, kulturu, običaje, norme i vrijednosti. 

Stoga, Javni RTV servis pojedinog konstitutivnog naroda treba omogućiti prisutnost, vidljivost i prepoznatljivost politič- kog subjektiviteta dotičnog konstitutivnog naroda u javnom i medijskom prostoru, kako na razini svih pripadnika tog konstitutivnog naroda kao zasebne javnosti koju oni čine i kojoj pripadaju, tako i na razini integralne bosanskohercegovačke javnosti. Niti jedan, međutim, javni servis bilo kojeg konstitutivnog naroda ne smije ugrožavati legitimne interese i prava niti ostalih konstitutivnih naroda i građana, niti države kao zajedničkog društvenog i političkog okvira.

U skladu s načelom jednakopravnosti konstitutivnih naroda koja se sastoji od prava na samoodlučivanje (autonomiju, samoupravu) i prava na su-odlučivanje (zajedničku upravu) Javni RTV sustav BiH bi trebao biti sastavljen od tri javna RTV servisa kojima autonomno upravljaju konstitutivni narodi kao zasebne javnosti i jednog krovnog (državnog) RTV servisa kojim javnosti konstitutivnih naroda skupa s Ostalima i svim građanima kao državljanima zajednički upravljaju kroz su-odlučivanje.

Primjenom takvog modela bi svi segmenti i sve javnosti bosanskohercegovačkog društva postali prisutni, vidljivi i prepoznatljivi u cijelom medijskom i javnom prostoru BiH, odnosno, takvim modelom ustroja Javni RTV sustav bi zrcalio temeljnu strukturu pluralnog bosanskohercegovačkog društva i složene multinacionalne države te bio sukladan temeljnom i natkrovljujućem načelu Ustava BiH, načelu konstitutivnosti naroda.

Ukratko, umjesto da svaki konstitutivni narod ima svoj Javni RTV servis unutar Javnog RTV sustava, po postojećem modelu svaki entitet ima svoj entitetski Javni RTV servis unutar Javnog RTV sustava. Takvim modelom ustroja dva entiteta su predstavljeni kao osnovni segmenti konstitutivnosti bosanskohercegovačkog društva i države, a ne njena tri konstitutivna naroda. Imajući u vidu Odluku U 5/98 Ustavnog suda BiH iz 2000. godine, u kojoj se tvrdi kako je načelo konstitutivnosti tri naroda „natkrovljujuće ustavno načelo“ s kojim trebaju biti usklađena sva ostala ustavna načela i sve zakonske norme 

Postojeći Javni RTV sustav Bosne i Hercegovine, koji funkcionira sukladno zakonskim rješenjima koja je nametnuo Visoki predstavnik, ne omogućava Hrvatima kao konstitutivnom narodu pravo na medijsku autonomiju kao poseban vid kulturne i političke autonomije koja mu po Ustavu BiH pripada.

Postojeći RTV sustav BiH dizajniran je po modelu teritorijalnog, dvoentitetskog ustroja BiH, umjesto da se, u skladu s temeljnim i natkrovljujućim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti i iz nje izvedene jednakopravnosti naroda bazira na činjenici da u BiH postoje tri konstitutivna naroda koji imaju jednako pravo na kulturnu i medijsku autonomiju.

Pored toga, postojeći model nije u skladu ni s odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih naroda na cjelokupnom teritoriju BiH jer entitetske televizije niti programskim sadržajima, niti područjem emitiranja ne pokrivaju cjelokupan teritorij BiH, niti programski jednakopravno tretiraju javne potrebe i interese sva tri konstitutivna naroda.

Nužna je rekonstrukcija cjelokupnog Javnog RTV sustava BiH i njegovo usklađivanje s ustavnim načelom konstitutivnosti naroda i društveno-političkim realitetom. Sastavni dio novog RTV sustava treba biti i Javni RTV servis koji će program emitirati u pravilu na hrvatskom jeziku i imati uređivačku politiku koja će afirmativno konotirati nacionalni i kulturni identitet Hrvata u BiH te afirmirati društvena i politička prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Uvođenjem takvog RTV servisa niti na koji način ne bi bila ugrožena prava ostalih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, ne bi bila ugrožena prava građana kao državljana, niti bi bila ugrožena prava entiteta, niti države u cjelini. Što više, uvođenje Javnog RTV servisa koji bi program emitirao u pravilu na hrvatskom jeziku dovelo bi do harmonizacije i integracija bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora jer bi jedna od bosanskohercegovačkih javnosti koja je do sada bila diskriminirana dobila mogućnost učiniti sebe prisutnom, vidljivom i prepoznatljivom u pluralnom bosanskohercegovačkom javnom i medijskom prostoru.

Temeljiti preustroj Javnog RTV sustava BiH treba pronaći i rješenje za funkcionalno i sustavno informiranje BH dijaspore kao značajnog dijela BH populacije, a s tehničkog aspekta za uspostavljanje tehničke platforme koja može osigurati provođenje svih organizacijskih, programskih, financijskih i drugih reformi u sklopu započete provedbe procesa digitalizacije.


Nema komentara

Anketa

Ustavi