RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatski branitelji izrađuju platformu djelovanja

Napisano 02.09.2014. 17:04
Tomislavgrad

S ciljem analize statusa hrvatskih branitelja i definiranja platforme zajedničkog djelovanja i postavljanja čvrstih okvira međusobne suradnje,27. rujna, 2014. godine, pod geslom „Svi hrvatski branitelji zajedno“, u Tomislavgradu će se okupiti pripadnici/predstavnici Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske,te Specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske i Specijalne policije MUP-a Herceg Bosne.

Jedan od osnovnih ciljeva susreta svih hrvatskih branitelja je uspostava čvrste suradnje, kako bi svi hrvatski branitelji pomogli hrvatskim braniteljima iz HVO-a u rješavanju svog statusa, definiranju prava i zaštiti stečenih prava u ratu, upravo zbog trenutne tendencije gubljenja tih prava, što je posebno učestalo u zadnje vrijeme.

Niti danas status pripadnika HVO-a nije zakonski u potpunosti reguliran, a prema trenutnom raspoloženju i političkim tendencijama zakonska regulativa bi mogla biti samo negativna za pripadnike HVO-a, navode hrvatski branitelji, a prenosi tomislavnews.

Kako kažu, zajednička briga i obveza je zaštita egzistencije ovih 10 000 pripadnika HVO-a i njihovih obitelji koji primaju mirovine u Republici Hrvatskoj.

"Dugoročno se hrvatski branitelji HVO-a i HV-a i pripadnici Specijalne policije Herceg Bosne, odnosno Specijalne policije MUP-a  Republike Hrvatske, moraju i trebaju se okupljati jedanput godišnje u Bosni i Hercegovini. Treba posebno pohvaliti prvi Sabor hrvatskih branitelja, nedavno održan u Lisinskom, a na kojem su ravnopravno sudjelovali pripadnici HVO-a. Zadaća svih nas danas je, obzirom da se radi o istom narodu i o istoj vojsci, osmisliti platformu suradnje, odnosno okvir zajedničkih stavova, a u strateškom smislu predvidjeti razvoj kompleksnih odnosa između tri konstitutivna naroda sa svim mogućim implikacijama. Kao podsjetnik i upozorenje za budućnost su prošli izbori u Bosni i Hercegovini, kada su Hrvatima njihovog predstavnika i člana Predsjedništva, Komšića, izabrali „bošnjački“ glasovi, navode u priopćenju.

Hvatski branitelji moraju imati usuglašen i čvrst stav, ukoliko se dogodi nešto slično tome, na narednim izborima 12.10.2014. u Bosni i Hercegovini, te da opet nekog navodnog predstavnika Hrvata biraju bošnjački glasovi.

" Potrebno je napraviti kvalitetnu prezentaciju obrane Srednje Bosne. HVO i hrvatske snage u Srednjoj Bosni imale su daleko najveći broj mrtvih i ranjenih u Domovinskom ratu: Vitez oko 800, u Spomen domu u Novoj Biloj oko 427 poginulih, Busovača oko 200, Kiseljak oko 200, a da ne spominjemo broj mrtvih i poginulih u Fojnici, Kiseljaku, Travniku, Jajcu, Bugojnu, Uskoplju i drugim mjestima.

Dakle, u Srednjoj Bosni su se vodile strahovito teške borbe s dva neprijatelja i to treba jasno naglasiti i prezentirati.

Drugo poglavlje koje treba obraditi, odnosno pripremiti znanstveno stručne radove, je sinergijski učinak HVO-a u pripremnim operacijama za Oluju 1995. godine, gdje bi se prikazale zasluge Hrvatskog vijeća obrane u oslobađanju Republike Hrvatske. Predlažemo da se ti radovi objave u međunarodnim vojnim časopisima, te prezentiraju uoči 20-e obljetnice proslave „Oluje“ 2015.

Mi, hrvatski branitelji u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, uvijek se susrećemo s kompleksnošću odnosa prema političkim strankama, odnosno političkim elitama.

Stoga je nužno izraditi platformu djelovanja, kako bi hrvatski branitelji znali kako i zašto, te pod kojim uvjetima nekoga podržati.

Svaki put pred izbore, na žalost, susrećemo se sa dosta zahtjevnim situacijama, kada se hrvatski branitelji međusobno dijele, te se nepotrebno stvara animozitet. Neophodno je izraditi jasnu, glavnu kriterijsku varijablu, odnosno njene predikcije, kako bi artikulirano definirali navedene probleme, odnosno iznašli rješenje.

Potrebno je napraviti analizu participacije hrvatskih branitelja u političkim strankama koje podržavaju hrvatski branitelji. Nedavna izjava generala Sefera Halilovića da će osvojiti ili pokoriti Mostar, upućuje na to da se radi o političkom spinu, ali i mogućoj opasnosti", navodi se u priopćenju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi