RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

HSPF: Suljagić govorom mržnje vrijeđa sve građane BiH koji ne misle kao on

Napisano 28.06.2015. 11:24

Emir Suljagić krši ljudska prava, diskreditira političku stranku u kojoj zauzima jednu od vodećih pozicija, zloupotrebljava funkciju zamjenika ministra te pokazuje krajnje nepoštovanje prema građanima BiH koji ne razmišljaju isto kao on, smatra Hrvatski studentski politološki forum (HSPF).

HSPF je reagirao na Suljagićev govor mržnje iskazan na Twiteru prema vlasniku i uredniku portala Poskok.info Ivanu Šušnjaru, koji je nedavnom odlukom Predsjedništva BiH imenovan za generalnog konzula BiH u Chicagu.

"Ivan Šušnjar je jedino rasističko smeće koje se toga stidi. Ostalo rasističko smeće, od Šešelja nadalje se uglavnom ponosilo time", objavio je Suljagić u nizu postova kojima širi govor mržnje prema Šušnjaru.

"Kad mi u SAD pošaljemo Ivana Šušnjara kao diplomatu, to je isto kao kad bi oni u BiH poslali Dylanna Roofa. ‘Oću da kažem, obojica mrze SAD", također je navedeno u jednom od postova.

"Šta se dobije kad se sretnu ustašluk i rasizam? Konzul BiH u Chicagu", napisao je Suljagić, inače član Predsjedništva Demokratske fronte Željka Komšića i zamjenik ministra obrane BiH, prenosi HMS.

Govor mržnje je usmeni ili pisani govor koji se svodi na javno izazivanje ili prouzrokovanje mržnje prema određenoj skupini (ili pojedinoj osobi) zbog nekog njezinog određenja u svrhu stvaranja netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja i/ili proširivanja već postojeće mržnje s time što se ona kroz javni govor mržnje razvija, jača i produbljuje. Novi mediji i društvene mreže često posluže kao platforma za pokazivanje mržnje prema svemu što je drugačije od autora i autorovog stava.

- Ovakve postupke smatramo neprihvatljivima, posebno u slučaju kada dolaze od državnog službenika, u ovom slučaju Emira Suljagića, zamjenika ministra obrane u Vijeću ministara te jedne od prvih osoba Demokratske fronte. Posljednjih dana na svome twitter profilu objavio je mnogo neprimjerenih sadržaja i širio govor mržnje usmjeren na Ivana Šušnjara, urednika portala Poskok info. Tako možemo vidjeti da ga u svojim objavama naziva raznim imenima ne pokušavajući prikriti mržnju. Hrvatski Studentski politološki forum osuđuje ovakav vid ponašanja ponajprije zbog toga što smatra da ovakvo ponašanje ne priliči jednom visokopozicioniranom državnom službeniku, navodi se u priopćenju HSPF.

HSPF podsjeća na primjer nizozemskog političara Geerta Wildersa koji je sankcioniran upravo zbog ovakvog ponašanja.

- "Govor mržnje nije sloboda govora nego zlo koje ruši temeljne vrijednosti demokratskog društva, to je kazneno djelo koje može dovesti u opasnost obične građane i ugroziti njihovu sigurnost", u nedavnom priopćenju istaknula su udruženja novinara iz BiH, Hrvatske i Srbije, slažući se u tome da usprkos činjenici da su kaznena djela počinjena iz mržnje dio kaznenog zakonodavstva u sve četiri legislative u BiH i dalje je vidljivo duboko nerazumijevanje koncepta ovih kaznenih djela. U BiH su rijetke pravosnažne presude kada govorimo o ovoj tematici, jedna od njih je nedavno sankcioniranje govora mržnje u Brčko distriktu, podsjeća HSPF.

Obnašajući funkciju zamjenika ministra dr Suljagić je, dodaje se u priopćenju, plaćen od svih građana BiH, uključujući i one koje vrijeđa tako brutalnim epitetima. Nazivajući Ivana Šušnjara takvim imenima posredno tako naziva i sve ostale koji ne dijele njegove stavove i razmišljanja.

Hrvatski studentski politološki forum osuđuje napade ad hominem i smatra da bi predstavnici vlasti trebali biti oni koji će promovirati kulturu dijaloga i konstruktivnih rasprava. Potezi Emira Suljagića pokazuju nedostatak poštovanja i osnovne pristojnosti koje ne priliči niti jednom, a posebno ne obrazovanom čovjeku kakvim Suljagić sebe smatra. HSPF smatra kako je ovakvo ponašanje sramotno za BiH i da je ono uvreda svim građanima, a ne samo Ivanu Šušnjaru, navodi se u priopćenju Hrvatskog studentskog politološkog foruma.


Nema komentara

Anketa

Ustavi