RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ivanić: HDZ pustio rezultate popisa da SDA ne bi dirala u Zakon o igrama na sreću

Napisano 28.05.2016. 22:00

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić ocijenio je sinoć kako su koalicijski partneri iz Federacije počeli raditi "iza leđa" Savezu za promjene.

Ivanić je gostujući na FACE televiziji kazao je kako je popis stanovništva bio tema o kojoj je u Vijeću ministara BiH bilo suglasnosti kako se neće "lomiti preko koljena", već će koalicijski partneri stvarati maksimalne uvjete kako bi postigli dogovor.

 

Iznevjeren dogovor?

"Bio je dogovor nekoliko dana prije ove odluke kako ćemo, ako bude bilo potrebno, promijeniti zakon, odgoditi rok i ostaviti poslije izbora. To je bio dogovor predsjednika svih stranaka koje čine većinu. Onda praktično iza leđa, bez bilo kakve informacije dogodila se ova odluka koja ima svojih reperkusija", rekao je Ivanić.

Na pitanje tko je to uradio iza njegovih leđa, Ivanić je odgovorio kako objektivno misli kako su to uradili partneri iz entiteta Federacija BiH.

"Vidljivo je kako je čovjek koji vodi Agenciju za statistiku BiH iz HDZ-a BiH i poznato je on u tome imao potporu zamjenika koji je iz reda SDA", kazao je Ivanić.

Dodao je kako nitko od Srba uopće nije znao kako će odluka bit donesena i kako postoje razne teorije o dogovorima.

 

Prijetnja okretanjem leđa u parlamentu

"Mislim kako će to vrlo brzo izaći u javnost. Ja neću unaprijed izlaziti s pretpostavkama što je u pitanju. Vidjet ćemo hoće li neke inicijative koje su bile u Parlamentu FBiH doći do kraja ili neće", rekao je Ivanić.

Ivanić je potvrdio kako misli na Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, obzirom na to kako se u jednom satu dogodilo da HDZ BiH pusti rezultate popisa, a SDA ne pusti Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

"Svi koji poznaju prilike tvrde kako je to bilo tako. Ja još uvijek to ne mogu potvrditi i tražim mehanizme i načine kako bih to potvrdio. Ako se ispostavi točnim, javno ću to reći", poručio je Ivanić.

"To je princip iza leđa i to me strašno pogodilo", kazao je Ivanić dodajući kako smatra da je riječ o vraćanju nepovjerenja.

 

Pripreme za prevlast Bošnjaka

Ivanić je istakao kako u BiH imamo suštinski problem obzirom kako politika u našoj zemlji očito funkcionira po mantrama koje su dobro zakucane u svoje pozicije.

"Prirodnim putem će se dogoditi za koju godinu da će biti više od 50 posto Bošnjaka u BiH, ali me živcira zašto to mora biti sada i na ovaj način", smatra Ivanić.

Kazao je kako je pesimističan u svemu, dodajući kako je stupanj povjerenja smanjen ili je u cijelosti nestao.

"Nije dogovoren Mostar, nije dogovorena izmjena Izbornog zakona i rješenje izbora člana Predsjedništva, a postoje problemi i oko mehanizma koordinacije", rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH podsjetio je kako je bio protiv referenduma u entitetu Republika Srpska jer je smatrao kako od njega neće biti nikakve koristi, upozoravajući kako BiH stagnira od trenutka predaje aplikacije za članstvo u EU.

Klix/Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi