RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ivo Lučić: DF-u zahtjev za ravnopravnošću poziv na rat

Napisano 01.03.2015. 22:23
Dr. Ivo Lučić

U Hrvatskoj je očito dobro odjeknula radikalna i gotovo šizofrena retorika iz  priopćenja DF-a u kojoj se poziv HNS-a i  Tomislava Karamarka na ravnopravnost naroda u BIH označila kao huškanje na ratne ciljeve dok su HDZ iz Hrvatske nazvali fašističkim uspoređujući ga nit manje nit više nego sa mađarskim fašistima iz Jobbika. Očito je da je Suljagić preuzeo vodstvo DF-a i da je njegovo verbalni nasilje  postalo i službeni PR njegove stranke.

Kako je moguće da u 2015-oj skupina samoproglašenih sarajevskih "antifašista" koja ne preza od majorizacije u 21-om stoljeću (Predsjednik im je dva puta nametnut Hrvatima dok su Srbima u FBIH sada nametnuli potpredsjednika i žele sva tri srpska ministarstva) ovako radikalno napada političku elitu članice Europske unije?

Kako je za portal Direktno naglasio profesor Instituta za povijest Ivo Lučić, zapravo se radi o strankama koje žive od antagoniziranja i sukoba i kojima bi bilo koje rješenje značilo gubitak pozicija.

"Njima je zahtjev za ravnopravnošću poziv na rat. Iz toga se može vidjeti kako promišljaju i kako vide budućnost BiH te njihov stav o ravnopravnim odnosima", mišljenja je Lučić.Oštre reakcije u kojima se  spominje "ozakonjenje aparthejda" i ponavljanje politike 90-tih" Lučić naziva retorikom uz pomoć koje se nastoji zauzeti što više pozicija u vlasti. "Vidljivo je kako je stranačka pozicija tim ljudima puno važnija od BiH", istaknuo je Lučić, prenosi portal Poskok.

Posebno žestoke kritike na račun Karamarka, prozivajući ga odgovornim za poticanje ratnog huškanja došle su iz stranke Demokratske fronte (DF). Lučić smatra kako je takva stranka inačica nekadašnje"Narodne fronte" koja je zadržala političku retoriku iz 1945-e i 1946-e."Razlika je jedino u tome što takva stranka sada nema snagu. To je izrazito nedemokratska organizacija koja se poziva na totalitarni režim.

Pokušava stvaranjem sukoba i revolucionarne klime doći do vlasti. Ne priznaju ni hrvatski ni srpski identitet, razlika je samo što srpsko stanovništvo ima institucionalnu zaštitu,a Hrvati nemaju", mišljenja je Lučić. Ovakvoj retorici koja dolazi od strane „radikalnih nacionalista" ne treba pridavati veliki značaj, upozorava Lučić."HDZ BiH i i predstavnici Hrvata moraju samo voditi računa o legitimnim predstavnicima Bošnjaka te Hrvatskog narodnog sabora BiH, a ne se obazirati na ovakvu retoriku", zaključio je Lučić.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi