RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Klub Hrvata: Zakon o radu prije usvajanja detaljno i stručno analiziran

Napisano 01.08.2015. 20:10

Zbog prosvjeda  koje je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH pokušavajući sa dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta F BiH skinuti Zakon o radu te populističkih inicijativa i diskusija pojedinih stranaka,  javnost u FBiH ostala je uskraćena za  informacije o aktivnostima Doma naroda Parlamenta F BiH koji je u proteklom razdoblju usvojio niz reformskih zakona.  Značajan je doprinos i izaslanika HDZ BiH kojih je u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta F BiH više od dvije trećine. Oni su zajedno s većinom izaslanika u ovom Klubu te većinom izaslanika iz druga dva Kluba, usprkos pritiscima, odlučno krenuli trnovitim putem reformskih procesa i približavanja BiH Europskoj uniji.

Koliko je ovaj put uistinu trnovit, pokazali su upravo prosvjedi čiji organizatori izaslanike i čelnike Doma naroda pokušavaju u javnosti predstaviti u što gorem svjetlu nazivajući ih čak i fašistima te lopovima.  Zdušno su ih podržale upravo one političke opcije koje su u prethodnom mandatu pogazile ne samo prava radnika već i cijelog jednog naroda, hrvatskog.  Sve one koji su digli ruku za Zakon o radu, prosvjednici, organizatori i članovi dijela oporbenih stranaka, označili su grobarima radničkih prava u FBiH. Mnoštvom argumenata prozvani dokazuju upravo suprotno.

Naime, Klub izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Parlamentu F BiH krajnje je odgovorno i s izraženom socijalnom osjetljivošću pristupio donošenju Zakona o radu. Stavljanju na dnevni red sjednice Doma naroda Parlamenta F BiH ovog zakonskog rješenja prethodio je niz konzultacija unutar Kluba s članovima drugih Klubova i predstavnicima stranaka kao i s čelnicima izvršne vlasti ali i Udruženja poslodavaca i naravno Sindikatima s kojima socijalni dijalog niti jednog trenutka nije prekinut.

Osim konzultacija, na poticaj izaslanika u Klubu Hrvata, urađen je i niz analiza Zakona o radu koji je sagledan s kako s političkog tako i stručnog aspekta. Angažirani su stručnjaci koji su potvrdili da Zakon o radu F BiH ne samo da nije štetan po interese radnika već u značajnoj mjeri  poboljšava prava radnika u F BiH. Pojedine kategorije poput trudnica, volontera, pripravnika, malodobnih radnika kao i onih koji rade noću daleko su više zaštićene.

S druge strane, pooštrena je kaznena politika prema poslodavcima koji ne prijavljuju radnike čime bi se trebala značajno smanjiti pojava rada na crno. Tek nakon detaljne i stručne analize predloženog Zakona o radu Klub Hrvata skoro jednoglasno odlučio je podržati Zakon o radu kao jedan od uvjeta kvalitetnije zaštite radničkih prava ali i poticaja razvoju gospodarstva i privlačenju investicija. Protiv je bila samo  izaslanica SBB-a u Klubu koji broji 17 izaslanika. Putem reformi  koje BiH približavaju Europskoj uniji, uz izaslanike HDZ BiH, njih 13, krenuli su i izaslanici HDZ 1990 te Liberali.

U sjeni donošenja Zakona o radu i nemilih događaja koji su ga pratili, ostalo je i usvajanje Reformske agende koju je  također, skoro jednoglasno, uz izuzetak izaslanice SBB-a, podržao Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.  Hrvatski izaslanici tako su još jednom potvrdili svoju opredijeljenost za reformske, odnosno proces približavanja EU. Među Zakonima koje je Dom naroda Parlamenta F BiH usvojio od svojega formiranja desetak je reformskih Zakona, Zakona čije je donošenje preduvjet bržeg gospodarskog razvitka, privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.  To su; Zakon o gospodarskim društvima, Zakon o izmjenama Zakona o čeku,  Zakon o izmjenama Zakona o tržištu vrijednosnih papira,  Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa, Zakon o preuzimanju dioničkih društava, Nacrt zakona o porezu na dobit, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru, Nacrt zakona o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru. Dom naroda Parlamenta F BiH, uz pobrojane Zakone, na posljednjoj je sjednici usvojio i Reformsku agendu, Prijedlog zakona o radu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima te Nacrt zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji.  Uz ostalo, Dom naroda, donio je i Srednjoročnu strategiju razvoja poljoprivrednog sektora u F BiH za razdoblje 1015-2019 godina.

Dajući potporu donošenju pobrojanih zakonskih rješenja, Strategija ali i niza odluka, osim opredijeljenosti za reformske procese, izaslanici HDZ BiH u Domu naroda Parlamenta F BiH  na ovaj način pokazuju spremnosti preuzeti odgovornost i ispuniti dana obećanja o kreiranju ozračja za nove investicije bez kojih nema boljeg života naroda i građana u F BiH.

Na ovaj način,kao legalni i legitimni predstavnici hrvatskog naroda , pokazali smo kako smo opredijeljeni  za europski put Bosne i Hercegovine koji nema alternative.

Rad  i kreiranje novog ozračja umjesto demagogije i destrukcije, bit će naš pravac djelovanja i u narednom razdoblju. Samo tako možemo stvoriti uvjete za  bolji položaj našeg hrvatskog naroda i svih drugih građana u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju koje potpisuje  predsjednik kluba hrvatskih izaslanika u  Domu naroda Parlamenta FBiH, Tomislav Martinović.

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi