RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Latić: Iza DF-a stoje Haris Silajdžić, Stjepan Mesić i Mujo Selimović

Napisano 03.03.2015. 20:38
Nedžad Latić

“Sam Komšić slovi kao političar “kratkog fitilja”. Mislim da je na to računao Dragan Čović koji je nevoljno prihvatio savez SDA s DF-om”, kaže Latić, navodeći kako je probleme donijela i “bura iz Hrvatske”.

Politički analitičar Nedžad Latić tvrdi da koalicija SDA, HDZ-a BiH, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a nema snagu, niti kapacitet realizirati ciljeve i zadatke koje je kroz njemačko-britansku inicijativu pred BiH postavila EU. Napomenuvši da je upravo zbog toga zagovarao “veliku koaliciju” na razini BiH, Latić je istaknuo kako se s današnjim danom ispostavilo da je bio u pravu.

“Da većina sarajevskih medija nije pristrana i da nisu gušili zagovornike ovakve koalicije sigurno bih imao više istomišljenika, jer uopće nije bilo teško uočiti slabosti i “šupljine” ove koalicije koju je kreirao Bakir Izetbegović, te predvidjeti kolaps i slijepu ulicu u koju je ušla”, rekao je Latić Srni.

Na pitanje koji su, prema njegovom mišljenju, stvarni motivi odustajanja lidera DF-a Željka Komšića od formiranja Vlade Federacije BiH, Latić navodi da Komšić ima dvojicu konfliktnih “lijevih jastrebova” – Emira Suljagića i Reufa Bajrovića, koji imaju iritantnu političku retoriku.

 

Reuf Bajrović i Emir Suljagić

 

“Sam Komšić slovi kao političar “kratkog fitilja”. Mislim da je na to računao Dragan Čović koji je nevoljno prihvatio savez SDA s DF-om”, kaže Latić, navodeći kako je probleme donijela i “bura iz Hrvatske”, jer je Čović “dobio snažno zaleđe” nakon pobjede Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima i nakon što je porastao rejting HDZ-a Tomislava Karamarka. Latić tvrdi i da iza DF-a “stoje” Haris Silajdžić i Stjepan Mesić, te Mujo Selimović, vlasnik “Sarajevske pivare”.

 

 

“Aktiviranjem priče o alternativnom plinovodu s Krka, kojeg bi financirala vlada iz Katara, a što su izlobirali Silajdžić i Mesić kao odgovor na gašenje ‘Južnog toka’, kojeg je forsirao Milorad Dodik, trebalo je utjecati i na geopolitičku poziciju BiH na način da se udalji od ruskog utjecaja”, pojasnio je Latić. Prema njegovom mišljenju, radi toga je Komšić tako brzo reagirao na izjavu lidera HDZ-a Tomislava Karamarka kojom se podržava Čovićeva ideja federalizacije BiH, a potom naprasito napustio sastanak gdje su se samo trebale raspodijeliti fotelje.

Latić je upozorio da su sarajevski mediji suviše “pojednostavili priču” tako što su personalizirali politiku i političke opcije do te mjere da su stvorili animozitet prema Čoviću i Dodiku kao “razbijačima” BiH, te doveli do toga da je “ravno izdaji” svako mišljenje ili stav koji bi bio alternativa SDA i DF-u, odnosno SDS-u, PDP-u i NDP-u.

“Čović, koji je osvojio apsolutnu većinu hrvatskih glasova, prihvaćen je kao “nužno zlo”, inače bi radije prihvatili Martina Raguža. Sada ni SDP, a osobito SBB BiH ne smiju ni pomisliti kandidirati se kao alternativa”, navodi Latić. Čak i kada bi se Komšić “vratio u igru”, Latić očekuje tenzije, pa čak i “dramu unutar sadašnjih članica koalicije”.

“Isti lobisti koji su lobirali za rušenje tzv. “Travanjskog paketa’, danas stoje iza ove koalicije. Stoga se bojim da je i međunarodna zajednica podijeljena te da se EU našla u pat-poziciji ako bi i željela intervenirati da se dođe do jedinog realnog rješenja, a to je formiranje “velike koalicije” kakvu sam zagovarao”, zaključio je Latić.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi