RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Misu za ubijene fratre predvodit će kardinal

Napisano 10.11.2011. 10:04

Fojnica - U nedjelju se navršava 18 godina od ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića

Misu za ubijene fratre predvodit će kardinal
 

■ U subotu - Fojnički će Hrvati obilježiti 18 godina od bitke za Bašino brdo
■ U bitci za Bašino brdo živote je dalo 36 hrvatskih branitelja

U nedjelju, 13. studenoga obilježava se 18. godišnjica stradanja fratara samostana u Fojnici - fra Nikice Miličevića, gvardijana, i fra Leona Migića, vikara. Na kućnom pragu ubio ih je Miralem Čengić, pripadnik Armije BiH iz Visokoga. Misu zadušnicu za nevino nastradale fojničke fratre te još 103 hrvatska branitelja i civila stradala u ratu, s početkom u 11 sati u samostanskoj crkvi predvodit će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski. Nakon misnog slavlja, ispred samostanske blagovaonice (na mjestu strijeljanja) te u kripti kapelice na groblju Karauša, mjestu gdje počivaju zemni ostaci pokojnih fratara, bit će izmoljeno opijelo za pokojne.

Dan ranije fojnički Hrvati obilježit će još jednu značajnu godišnjicu -18 godina od bitke za Bašino brdo. Naime, 12. studenoga 1993. postrojbama HVO-a uspjelo je ponovno vratiti pod svoj nadzor Bašino brdo. Armija BiH zauzela ga je u kolovozu 1993., a akcija vraćanja trajala je tri dana.

- Ova je akcija bila značajna za cijelu središnju Bosnu. S Bašina brda mogao se vrlo lako zauzeti i cijeli Kiseljak. Ponovno vraćanje Bašina brda svojim životima platilo je 36 hrvatskih branitelja, a više od 100 ih je ranjeno, kaže Slavko Cvjetković, jedan od sudionika akcije ponovnog vraćanja Bašina brda pod nadzor HVO-a.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi