RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nekropola Varda u Širokom Brijegu: Pronađeno 280 grobnica i ostaci sakralnog objekta

Napisano 22.10.2014. 21:08
Nekropola Varda u Širokom Brijegu

Na lokalitetu nekropole Varda u Knešpolju, koja se nalazi uz magistralnu cestu M6.1 Široki Brijeg – Mostar, u utorak su predstavljeni rezultati arheoloških iskapanja koja su rađena od travnja do kraja kolovoza 2014. godine.

Novinarima se prvi obratio voditelj projekta i direktor Turističke zajednice Široki Brijeg Grgo Mikulić, a detaljnije informacije iznijela je arheologinja mr. sc. Maja Soldo. Nakon izlaganja voditeljice iskapanja, obratio se arheolog Tihomir Glavaš koji je vodio stručni nadzor ispred Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH.

Nekropola Varda otkrivena je prije 120 godina, a stručnjaci se zalažu da lokalitet bude pod zaštitom UNESCO-a. Na mjestu gdje je održana tiskovna konferencija, pronađeno je 280 grobnica te velik broj predmeta koji datiraju iz 15. stoljeća, a među njima su svakako najzanimljivije ženske naušnice. U neposrednoj blizini, prema pretpostavkama arheologa, nalazi se još na desetke stećaka koji čekaju da ugledaju svjetlo dana.

Također, na ovom području otkriveni su ostaci sakralnog objekta iz 15. stoljeća, te još uvijek nije utvrđeno radi li se o ostacima crkve, kapelice ili nekog drugog sakralnog objekta.

Udruga Eko Crnašnica je nositelj projekta.

Jabuka.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi