RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježavanje Dana općine: U posljednje dvije godine Odžak jedno od najvećih gradilišta u BiH

Napisano 08.02.2016. 09:40

Općina Odžak danas, 8. veljače, obilježava i proslavlja Dan općine, i to je datum iz novije povijesti općine kada je nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma to posavsko područje pripalo FBiH, piše Večernji list BiH. Od tada počinje istinski povratak stanovništva na svoja ognjišta. Danas se u Odžaku odvijaju sadržaji središnje proslave koja je u znaku sjećanja, prije svega, na poginule branitelje. Činom polaganja vijenaca uz središnje spomen-obilježje poginulim braniteljima Odžačke 102 HVO brigade, općinska i županijska izaslanstva, predstavnici braniteljskih udruga, stranačka izaslanstva, predstavnici MUP-a PŽ, OS BiH i brojni građani još jednom će svoje misli usmjeriti prema hrabrim braniteljima koji su svoje živote položili u obrani Posavine. Potom će se održati svečana sjednica Općinskoga vijeća Odžak, o čijem je radu predsjednik Jakov Ivanković iznio podatke kako je u proteklih godinu dana OV Odžak održao 10 redovitih i 3 izvanredne sjednice i u tom je razdoblju doneseno 55 odluka, 34 rješenja i 8 zaključaka, što smatra uspješnim i konstruktivnim radom.

 

Korisne odluke

-Funkcionirali smo relativno dobro i donijeli puno korisnih odluka za našu općinu, čija će se ispravnost potvrditi u budućnosti. Izdvojio bih odluku o povoljnijim uvjetima investiranja u našu poduzetničku zonu “Sjever” koja će imati izravan pristup od koridora Vc, čija obilaznica ulazi u našu poduzetničku zonu. Tu je i odluka o izradi prostornog plana općine Odžak za razdoblje 2016. - 2036.godine na kojoj možemo temeljiti buduću izgradnju objekata ili infrastrukture na području općine, pa tako i vezano uz infrastrukturu u blizini budućeg državnog Graničnog prijelaza između BiH i Republike Hrvatske, kazao je Ivanković.

Jako važnom istaknuo je odluku Općinskog vijeća Odžak o prenamjeni jednog objekta u D. Svilaju za središnje skladište Civilne zaštite za općinu Odžak. Na svečanosti otvorenja Centra općinski načelnik dr. sc. Hajrudin Hadžidedić je, među ostalim, istaknuo kako je izgradnjom ovoga centra Bosanska Posavina dobila objekt za učinkovitiju zaštitu od poplava i drugih elementarnih nepogoda. Vrijednost izgradnje i rekonstrukcije objekta iznosi oko 150.000 KM, a obnovljen je sredstvima općine i koristit će se ubuduće kao skladište CZ općine Odžak i za čuvanje sredstava potrebnih u uvjetima prirodnih nesreća kao što su bile poplave.

Jakov Ivanković se osvrnuo i na činjenicu kako je cjelokupan prostor općine Odžak tijekom rata u potpunosti devastiran, od industrije, infrastrukture, do poljoprivrede. Ljudi su se vratili u razrušen grad.

- Prisiljeni smo bili krenuti od nule, graditi i obnavljati domove u potpuno novom političkom okruženju. Nakon 20 godina, iskreno vjerujem kako će u općini doći do napretka, pogotovo što se odvijaju velika investiranja na području općine Odžak. Megaprojekt koridora Vc u budućnosti će imati veliki pozitivan utjecaj na našu općinu i na nama je te potencijale iskoristiti na najbolji mogući način, istaknuo je Jakov Ivanković, predsjednik OV Odžak.

 

Koridor Vc prilika je za razvoj

Načelnik općine dr. sc. Hajrudin Hadžidedić je istaknuo kako je Odžak u posljednje dvije godine bio i jedno od najvećih gradilišta u BiH.

- Na području naše općine u tijeku su dva megaprojekta vrijedna više desetaka milijuna maraka. To se, prije svega, odnosi na izgradnju dionice autoceste koridora Vc u duljini od oko 11 kilometara kroz našu općinu i do sada je uloženo više od 60 milijuna eura u izgradnju infrastrukture koja se odnosi na trasu, mostove, vijadukte, propuste, priključne ceste i obilaznicu. Nastavak radova na koridoru Vc i završna faza očekuje se usporedno s izgradnjom mosta na rijeci Savi koji povezuje Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Završetkom izgradnje dionice autoceste i mosta na Savi, Odžak će postati glavni državni ulaz i vrata BiH, naveo je načelnik općine Odžak dr. sc. Hajrudin Hadžidedić, te dodao kako je drugi iznimno važan megaprojekt, koji je u tijeku na području općine, izgradnja i rekonstrukcija nasipa na rijeci Savi i rijeci Bosni. Katastrofalna poplava iz 2014. godine nanijela je štete stanovništvu i gospodarstvu Odžaka veće od 53 milijuna KM. Odžačko gospodarstvo se polako oporavlja od šteta nanesenih ovom katastrofom, ali obnova stambenih objekata će još dugo trajati.

Iz oblasti komunalne infrastrukture načelnik Hadžidedić naglašava kako u Odžaku najvažnijim projektom smatraju rekonstrukciju sustava oborinske kanalizacije u Ulici Redže Porobića u Odžaku. Projekt je, ističe, jako složen i podrazumijeva cijeli niz usporednih aktivnosti, a koje se odnose na premještanje postojećih elektro, telekom i vodovodnih instalacija s trase kanala oborinske kanalizacije.

- Projekt vodoopskrbe brdskog područja općine u mjesnim zajednicama Vrbovac, Jošava i Potočani je od životne važnosti za opstanak i sprečavanje iseljavanja stanovništva s ovog područja. Kompletna projektna dokumentacija za objekte i vodovodnu mrežu je dovršena i riječ je o modernom postrojenju koje će imati veći kapacitet od trenutačno potrebnog.

Početna ulaganja za projekt vrijedan oko 2 milijuna KM osigurana su iz Federalnog ministarstva za izbjegle i raseljene osobe, a ostali dio sredstava bit će pribavljen kreditnim zaduženjima općine i iz sredstava viših razina vlasti, rekao je načelnik općine Hajrudin Hadžidedić.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća bit će dodijeljena posebna priznanja zaslužnima. Jedno općinsko priznanje “Počasni građanin” pripast će Robertu Pelli, načelniku prijateljske općine Commune Di Valdengo u Italiji, zatim će biti dodijeljeno pet povelja, devet zahvalnica i šest spomen-zahvalnica braniteljima umrlim u protekloj godini posmrtno.

Od popratnih sadržaja u povodu obilježavanja 20. godišnjice povratka u Odžak, u Maloj vijećnici - Beledija otvorena je prigodna izložba više od 200 fotografija, a također u sklopu proslave Dana općine Odžak završena je i puštena u rad javna rasvjeta na dijelu Titove ulice.


Nema komentara

Anketa

Ustavi