RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježena 23. godišnjica osnivanja Zbornog područja Vitez

Napisano 27.02.2015. 21:32
Dvadeset treća godišnjica osnivanja Zbornog područja Vitez

Prigodnim svečanostima u petak je u Busovači obilježena dvadeset i treća godišnjica osnivanja Zbornog područja Vitez. Organizator svečanosti obilježavanja godišnjice je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata SBŽ na čelu s predsjednikom Dragom Smoljom.

Tim povodom ponovo su se okupili prekaljeni ratnici, zapovjednici brigada, i samostalnih postrojbi, no sa žaljenjem je konstatirano kako na ovu svečanost iz opravdanih razloga, kako je rečeno, nisu doputovali ratni zapovjednici ZP Vitez, generali Tihomir Blaškić, Filip Filipović i Drago Dragičević, a prisutan nije bio ni prvi poratni zapovjednik, general Ilija Nakić.

Svi pristigli zapovjednici brigada, bojnih i satnija, te samostalnih postrojbi, skupa s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, s članovima obitelji poginulih i nestalih branitelja, s predstavnicima vojske, političkog i kulturnog života Busovače, srednje Bosne i Federacije BiH, prisustvovali su svetoj misi zadušnici koju je u velikoj župnoj crkvi sv. Ante predvodio busovački župnik fra Dominko Batinić.

Svetoj misi prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz centralno spomen obilježje podignuto u središtu Busovače, a predstavnike udruga, političke, zakonodavne i izvršne vlasti srednjobosanske županije i Federacije Bih, te Oružanih snaga BiH, predvodili su Nikica Tomić, Ljubica Garić, Josip Kvasina, Nikola Grubešić, Slavica Josipović, Lidija Bradara, Nikola lovrinović i Marinko Čavara.

Nakon svete mise zadušnice u dvorani Theatar u Domu HKD Napredak, održana je svečana akademija a prigodnim čestitarskim riječima i podsjećanja na teško vrijeme u kojemu je utemeljeno ZP Vitez, i važnu ulogu koju je imalo u obrani hrvatskog puka, srednje Bosne i BiH, u ime zapovjedništva govorio je brigadir Mario Bradara. Prigodnim riječima okupljenim su se obratili i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH i aktualna predsjednica Županijskog odbora HDZ-a BiH, Lidija Bradara, i predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara.

Po ocjenama vojnih stručnjaka, stratega i analitičara, osnivanje ZP Vitez bilo je ključno za ostanak i opstanak Hrvata na srednjobosanskom području. U teškim i krvavim borbama sa srpskim postrojbama potpomognutim snagama tzv. JNA i Armijom BiH, sudjelovalo je blizu 30 tisuća pripadnika HVO-a ZP Vitez, 2459 ih je poginulo a 5799 ih je lakše ili teže ranjeno.

Lijepom i sjetnom ugođaju svojim nastupom dali su i članovi mješovitog pjevačkog ansambla „Glorija“ iz Busovače, koji uspješno vodi profesorica, Davorka Kordić.

Vitez.info

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi