RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odgovor: Torture logora Armije BiH samo u Bugojnu prošlo je oko četiri tisuće Hrvata

Napisano 23.01.2015. 11:29

Ostali smo iznenađeni, ujedno i šokirani zahtjevom Saveza logoraša u BiH za financijskom i bilo kojom drugom vrstom potpore snimanju dokumentarnog filma pod nazivom "Herceg-Bosna, zločin i kazna" - stoji u priopćenju ŽO HDZ-a BiH ŽSB.

Kako je istaknuto, dužnosnici HDZ-a BiH u tijelima vlasti Županije Središnja Bosna ni na koji način ne žele sudjelovati u jednom ovakvom projektu čiji je cilj, jednostranim prikazivanjem događaja u proteklome ratu u BiH, nastaviti s kampanjom iskrivljavanja povijesti.

"Još jednom", navodi se u priopćenju "podsjećamo da je Herceg-Bosna bila legalni i legitimni oblik političkog organiziranja hrvatskog naroda u BiH, jednako kao što je i Hrvatsko vijeće obrane bilo legalan i legitiman oblik vojnog organiziranja Hrvata u BiH s ciljem obrane BiH. Stoga nam je apsolutno neprihvatljivo uz ime Herceg-Bosne vezati imenicu zločin! Ne želimo ovom prilikom negirati ničije zločine, bez obzira na to koje nacionalnosti su počinitelji i žrtve. Taj posao ostavljamo domaćim i međunarodnim pravosudnim institucijama".

U priopćenju ŽO HDZ-a BiH ŽSB, također, podsjećaju na to da su torture logora Vojske Republike Srpske kao i Armije BiH prošli i brojni Hrvati u BiH. Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH broji 22 tisuće članova. Veći dio njih, 14 tisuća, bivši su zatočenici logora Armije BiH, dok su ostali, osam tisuća, bivši zatočenici logora Vojske Republike Srpske. Broj Hrvata koji su prošli torture logora Armije BiH i VRS-a daleko je veći, procjene su HULDR-a u BiH. Torture logora Armije BiH samo u Bugojnu prošlo je oko četiri tisuće Hrvata. 21 logoraš, mahom intelektualci, izdvojeni su i odvedeni u nepoznato, a za tijelima njih 19 još uvijek se traga. Tretman hrvatskih logoraša u Bugojnu, Tužiteljstvo BiH nazvalo je dijelom "udruženog zločinačkog plana.

"Ukoliko već pravite dokumentarac na temu "Herceg- Bosna, zločin i kazna" znajte da time stvarate dodatne podjele među narodima u BiH, vrijeđate žrtve logora drugih nacionalnosti i dajete svoj doprinos iskrivljavanju povijesti u BiH, a u jednom takvom projektu HDZ BiH kao vodeća politička stranka hrvatskog naroda u BiH nikad neće sudjelovati", priopćeno ja iz ŽO HDZ-a BiH ŽSB.

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi