RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odjel za branitelje HNS-a: Optužiti HVO za zločinački pothvat je neprihvatljivo!

Napisano 20.01.2016. 11:58

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na redovitoj sjednici u Mostaru razmatrao je aktualne zakone koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, a koji se tiču braniteljske populacije.

Kako je nakon sjednice u izjavi za novinare kazao predsjednik Odjela Slavko Marin, definirani su stavovi koje će predstavnici HNS-a BiH u tijelima vlasti zastupati prilikom usuglašavanja stajališta oko spomenutih zakona.

- Radi se konkretno o Zakonu o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji FBiH. Izmjene i dopune Zakona rezultat su odluka ustavnog suda te bi trebale ići u pravcu pojašnjavanja i preciziranja određenih prava branitelja - kazao je Marin.

Po njegovim riječima, Odjel je zauzeo stav kako svi hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti moraju raditi na otklanjanju negativnosti počinjenih u procesu revizije provedene u vrijeme prethodne vlasti.

Komentirajući rad novog federalnog ministra za pitanja branitelja, Marin je rekao kako on ne surađuje izravno s ministrom Bukvarevićem, ali prema informacijama kojima raspolaže, kod novog ministra postoji volja i razumijevanje za braniteljske probleme, ali i dalje nedostaje povjerenja, prenosi Fena.

- Što se tiče novoga ministra, kolege koje surađuju s njim ističu da imaju dobru suradnju, ali nedostaje onaj stupanj povjerenja koji mora vladati kako bismo zaista, iskreno i pošteno doveli ovaj proces do kraja, kako bismo stavili točku na tu problematiku, a ne da branitelje dovodimo u takvu poziciju da svaka nova vlast dovodi u pitanje njihova prava - istaknuo je Marin.

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH dotaknuo se i problematike aktualnih optužnica protiv pripadnika HVO-a.

Marin je naglasio kako je za sve hrvatske branitelje neprihvatljiva kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu, koja se navodi u tim optužnicama.

- To je notorna laž koju odbacujemo i to ćemo dokazati na sudu. HVO je prvi ustao u obranu BiH. Pojedinačnu odgovornost ne negiramo, za počinjene zločine neka odgovaraju pojedinci, ali optužiti HVO, instituciju hrvatskog naroda, za zločinački pothvat je neprihvatljivo - kazao je Marin.

Dodao je kako je Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat razgovarao i o pružanju pravne pomoći optuženima, naglasivši kako je obveza svih hrvatskih dužnosnika pružiti pomoć optuženima da dokažu svoju nevinost.


Nema komentara

Anketa

Ustavi