RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Počelo suđenje optuženima za ratne zločine u Trusini

Napisano 09.09.2010. 13:39

Čitanjem optužnice počelo je suđenje šesterici optuženih za ratne zločine nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u Trusini.

Međutim, prvo ročište obilježila je odluka da će se suđenje voditi i bez optuženog Nedžada Hodžića zvanog John Wayne, za kojeg je tim vještaka utvrdio da simulira psihičke probleme zbog kojih, navodno, ne može pratiti suđenje.

Nedžad Hodžić, bivši pripadnik Specijalnog odreda Zulfikar, optužen je da je naredio strijeljanje civila i pripadnika HVO-a u selu Trusina. Osim njega, ovaj postupak se vodi i protiv Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nihada Bojadžića te komandanta Specijalnog odreda Zulfikara Ališpage.

Ališpagi se na teret stavlja da nije poduzeo nužne mjere da kazni počinioce. Inače, u napadu na Trusinu 16. travnja 1993. godine ubijeno je 18 civila hrvatske nacionalnosti, četiri pripadnika HVO-a a ranjene su 4 osobe, među kojima i dvoje djece.

Tužilaštvo je najavilo da će ispitati 117 svjedoka, a prvog već 20. rujna. Obrana je problematizirala navode tužiteljstva da se istraga po komandnoj odgovornosti vodi protiv još četiri osobe, ali da oni ne znaju o kome se radi, što ih onemogućava u obrani.

Od šest optuženih samo je odbrana Mensura Memića najavila da će on svjedočiti u svoju korist, te da on tada nije bio u Trusini. Isto je kazao i Zulfikar Ališpago, koji, prema njegovim riječima, u travnju 1993. godine nije bio komandant Odreda Zulfikar.

Njegova odbrana je najavila da će se u ovom slučaju pozivati na presudu Apelacijskog vijeća u slučaju Miloš Stupar, u kojoj je optuženi oslobođen odgovornosti. (rtvfbih.ba)


Nema komentara

Anketa

Ustavi