RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predsjedništvo BiH smijenilo 20 veleposlanika: Lidija Topić, šefica Misije u Bruxellesu

Napisano 27.03.2015. 13:42
Lidija Topić

Lidija Topić, uposlenica u Vijeću za regionalnu suradnju (RCC) u Bruxellesu, imenovana je na poziciju veleposlanika u bh. misiji pri EU u Bruxellesu, objavile su Nezavisne novine podsjećajući kako je Topić svojevremeno već bila na ovoj poziciji, jednoj od ključnih destinacija za europski put BiH, ali ju je smijenio Željko Komšić, tadašnji nelegitimni hrvatski član Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo je, navode banjalučke novine, na sjednici održanoj u četvrtak razriješilo i imenovalo dvadesetak veleposlanika u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH u svijetu te popunilo pozicije koje su ostale upražnjene nakon razrješenja s dužnosti veleposlanika u Beču, Bruxellesu, Amanu, Madridu, Stockholmu, te u konzulatima u Chicagu i Stuttgartu, kao i u Misiji pri UN-u u Ženevi.

Prema pisanju Nezavisnih, Predsjedništvo je prihvatilo ostavku Ranka Škrbića s pozicije veleposlanika u Beogradu, ali na njegovo mjesto još nitko nije imenovan.

U vezu s ovom pozicijom dovodi se SDS-ov kandidat Lazar Mirkić, inače jedan od najvećih peradara u BiH.

Također nije poznato je li na mjesto veleposlanika u Washingtonu imenovana Bisera Turković, dugogodišnji karijerni diplomat blizak SDA, koja je u proteklom mandatu vodila Veleposlanstvo u Bruxellesu.

Prema neslužbenim informacijama, Predsjedništvo je na destinaciju u Bugarsku (Veleposlanstvo BiH u Skoplju) imenovalo i Lepu Babić, bivšu glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Miloš Vukašinović najozbiljniji je kandidat za novog šefa Misije pri UN-u u New Yorku (umjesto Mirsade Čolaković), kao i Tomislav Leko za novog veleposlnika u Beču.

Ranije se nagađalo kako bi s veleposlaničkih pozicija mogli biti povučeni i Nina Sajić iz Rumunjske, Duško Kovačević iz Poljske i Đorđe Latinović iz Crne Gore.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi