RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Premijer Bevanda otvorio Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2012

Napisano 27.03.2012. 16:44

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda otvorio je danas 15. međunarodni sajam gospodarstva - "Mostar 2012.", koji će se na prostoru Slobodne zone Hercegovina održavati do 31. ožujka.

"Izuzetno mi je drago što smo u vrijeme krize i recesije uspjeli na ovogodišnjem sajmu okupiti više od 800 izlagača, jer sajam je mjesto gdje se može razgovarati, razmjenjivati mišljenja te dogovarati gospodarska suradnja , kazao je Bevanda u prigodnom obraćanju, poželivši izlagačima što više poslovnih dogovora tijekom sajma.

Kazao je i to kako će put Republike Hrvatske prema Europskoj unije biti "naša šansa da u ovim danima definiramo okvir za stvaranje mogućnosti da se i BiH, putem Hrvatske, potpuno uključuje u europske ekonomske prostore.

"Ulazak Hrvatske u EU je od velike važnosti za našu europsku budućnost i regionalnu suradnju, pa je i prisutnost velikog broja gospodarstvenika prilika da razmijenimo mišljenja i iskustva i da budemo potpora suradnji u svim oblastima", istaknuo je Bevanda. Naveo je kako će suradnja u regiji biti siguran čimbenik mira i sigurnosti, ali i prilika za gospodarstvenike da razviju poduzetničke aktivnosti.

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, koja je zemlja partner ovogodišnjeg Mostarskog sajma, kazao je kako su ovakvi sajmovi dobro mjesto za produljenje dobre gospodarske suradnje između BiH i Hrvatske.

Kazao je kako će BiH imati apsolutnu podršku Republike Hrvatske na putu ka EU, te da BiH zaslužuje da vrlo brzo postane članica EU. Ministar Maras je istaknuo kako je BiH za Hrvatsku jedan od najvažnijih gospodarskih partnera i značajan ulagač u RH.

Po njegovim riječima, ovakvi sajmovi su izuzetno dobro mjesto za produbljivanje gospodarskih odnosa, pa se suradnja dviju zemalja mora i u budućnosti dobro razvijati, osobito kada RH uđe u EU.

Direktorica tvrtke Mostarski sajam Dalfina Bošnjak istaknula je zadovoljstvo ovogodišnjim interesom izlagača, ocijenivši da je ovaj sajam dostigao izvrsnost, unatoč globalnim i drugim kušnjama.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić čestitao je organizatorima, kazavši kako je Mostarski sajam istinska gospodarska manifestacija, koja ima velik značaj,kako za Mostar, tako i za BiH.

Inače, uz Hrvatsku, zemlju partnera ovogodišnje manifestacije, nastup na Sajmu potvrdilo je još tridesetak zemalja iz regije, Europe, Amerike, Azije i Afrike, a prvi put predstavit će se Tajvan i Mali. Ukupno se predstavlja oko 850 izlagača.

Predviđeni su brojni stručni skupovi i konferencije, a neke od najzanimljivijih su konferencija "Mogućnosti malog i srednjeg poduzetništva nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji", zatim stručni skup o obnovljivim izvorima energije, konferencija "Koridor 5-C - južna zona", forum "Konkurentnost hercegovačkog gospodarstva - izazovi europskog tržišta", i drugo.

Opću sajamsku manifestaciju pratit će i dvije podsajamske manifestacije, a to su Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam turizma.

Inače, otvaranju sajma nazočila su brojna izaslanstva među kojima izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, izaslanstvo Vijeća ministara BiH, izaslanstvo Vlade Republike Srpske, Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Vlade Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije, te predstavnici diplomatskog kora u BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi