Web katalog

Priopćenje izvršnog odbora HSP-a iz Busovače

Napisano 04.02.2011. 22:54
HSP Busovača

Izvršni odbor HSP BIH, podružnica Busovača se ispričava svojim članovima, simpatizerima i glasačima zbog malo zakašnjele reakcije na trenutačno konfuzno postizborno stanje u BiH.

U ovim turobnim vremenima kada Hrvati trebaju zajedništvo više nego u doba rata kada je smrt bila svakodnevnica, povijest se ponavlja. I tada su nas jedni istjerivali iz BiH a naši elitni izabranici nas ostavljali na cjedilu, prodajući naša ognjišta za međunarodnim stolovima iznude. Nemoguće je bilo osvojiti toliko zemlje i drugih vrijednosti, koliko smo ih gubili u poslijeratnim manipulacijama domaćih političara, kojima nikad nije manjkalo smisla za osobni prosperitet  koliko im je manjkalo nacionalne svijesti i odgovornosti.

Nikad nismo čuli da je netko od naših političara podnio ostavku, a pozicije nam nikad nisu bile gore. Od nekadašnje Republike ni traga. Akteri tadašnjeg fijaska su bogataši sa adresama u Lijepoj Našoj. Njihovi nasljednici sada su u akciji rasprodaje i uništavanja ostalih resursa u BiH, koji su garant opstojnosti Hrvata.

Također šarolikost političkih stranaka, ekonomski orijentiranih sa čelnicima  „suncokretima“, zbunjuju Hrvate i dekoncentriraju ih prilikom glasanja, tako da nam oduzimaju i ono malo snage i jedinstva što imamo.

Stožerna stranka, kako se vole u HDZ-u BiH nazivati, je nastavila politiku jednoumlja, te je protiv ikakve Hrvatske alternative na BiH političkoj sceni. Tako da u ovakvoj situaciji, umjesto da ponude svehrvatsku koaliciju koja uključuje i koaliciju HSP BiH i HDZ '90 te se zajedno borimo za opstanak i kolektivna prava, oni pozivaju samo HDZ '90, koji je svakako njihov nusproizvod, a time ostavljaju HSP BiH izvan svehrvatske opcije (je li možda HSP nije dovoljno hrvatska stranka?).

Za daljnji nastavak konfuzije i odlazak vodstva naše stranke na pregovore sa nespojivim ideologijama, tj. sa SDA i samozvanim multinacionalnim SDP-om, mi koji smo htjeli naći alternativu i utočište pravde u HSP-u, svu onu principijelnost i snagu te nacionalnu svijest koju do sada nisu pokazale nijedna hrvatska stranka u BiH, to NE PODRŽAVAMO!

Misleći da je to politički blef i čekajući detaljnije informacije glede toga, trenutačno nismo reagirali.  Međutim, vrijeme odmiče a mi više ne možemo biti pasivni. Smatramo da se HSP BiH, neovisno o ponašanju HDZ BiH, mora držati krajnje principijelno, ići u koaliciju, između ostalih samo sa legitimnim hrvatskim strankama,  odnosno graditi povjerenje na način što će biti inicijator u jačanju svehrvatske koalicije.

Smatramo da HSP BiH treba biti pravična i  poštena stranka, hrvatskog i katoličkog duha, koja bi svojim primjerom poticala druge hrvatske stranke da se reformiraju i da izbace svoj kukolj.

Na ovim izborima nismo dobili potporu Hrvata koju zaslužujemo. Ništa nam ne ide u prilog i ne daje za pravo da pod svaku cijenu participiramo u vlasti! Pravičnije bi bilo ostati u jakoj oporbi i s te se pozicije boriti za opće interese i prava Hrvatskog naroda do sljedećih izbora! Radimo pošteno i to će naši glasači prepoznati. Smatramo da nije mudar potez koji je vodstvo naše stranke napravilo i mi ne dijelimo takvo mišljenje.

Stoga, Izvršni odbor HSP BIH, podružnica Busovača  zaključuje da se suradnja može ostvarivati sa svim relevantnim faktorima, kao ravnopravan partner,  do one mjere koja ne prelazi okvire naše principijelnosti i našeg dostojanstva. Desno pravilo prema modernom europskom standardu se mora štovati a elementi istog ugrađivati u eventualne platforme, dok se lijevo može skrenuti samo ako drugog izlaza nema a ne onda kada to netko zaželi. Prema tome  s aspekta moralne i političke odgovornosti kolektivno odstupamo s naših funkcija,  što znači da se podružnica automatizmom gasi. To je jedini ispravan potez kojim želimo poručiti svima onima koji su za nas glasali, da smo svjesni političke odgovornosti i da nećemo iznevjeriti i prodavati njihovo povjerenje.

HSP Busovača

Izvršni Odbor u ostavci