RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prvi zločin pao u zaborav

Napisano 27.04.2015. 10:48

Travnik je, kada su Hrvati u BiH u pitanju, tu dvojbe nema, najveći stradalnici u protekom ratu. Lista stradanja, pljački, progona, uništavanja imovine i zločina je duga, preduga, a sa žalošću treba konstatirati da za njih još nitko nije odgovarao.

Niti za one koje su počinili Srbi, niti za one brojnije koje su počinili pripadnici Armije BiH i mudžahedini koji su se u njihovim redovima i za njihove (i svoje) interese borili i zločine činili.

Uporni napisi, isticanje, ukazivanje i dokumentiranje tih zločina ostali su mrtvo slovo na papiru, no šutjeti se ne smije, podsjećati i ukazivati na te zločine treba i dalje činiti. Upravo s tim ciljem podsjetit ćemo čitatelje, javnost u BiH, na zločin u travničkoj općini, koji se dogodio 24. travnja, prije 22 godine, u malom hrvatskom selu Gornji Miletići. To je, uz brojne incidente, pljačke, provokacije, maltretiranja, pojedinačna ubojstva… na području općine Travnik bio prvi masovni zločin nad Hrvatima od strane Armije BiH, dotadašnjeg ratnog saveznika u borbi protiv agresorskih srpskih snaga.

Naime, tog 24. travnja 1993. godine hrvatsko selo Miletiće, s petnaestak obiteljskih kuća i pedesetak žitelja hrvatske nacionalnosti, koji ni na koji način nisu bili niti mogli biti nikakva opasnost okolnom daleko brojnijem muslimanskom stanovništvu, napali su pripadnici lokalne postrojbe Armije BiH. U tom ničim izazvanom napadu u kojemu pripadnici Armije BiH nikakvog otpora nisu imali, svirepo su ubili petoricu mještana: Stipu Pavlovića (1933.), Antu Petrovića (1937.), Franju Pavlovića (1960.) i dvadesetogodišnje rođake Tihomira i Vladu Pavlovića. Tom prilikom u obje noge ranjena je Luca Pavlović koja se bijegom pokušala spasiti. Svi ostali mještani, muškarci, žene, starci, djeca odvedeni su u logor Armije BiH u Mehurićima, također u travničkoj općini, kroz koji je u narednim ratnim mjesecima privođeno, maltretirano i mućeno više od dvije stotine uglavnom civila hrvatske nacionalnosti među kojima je bilo i djece, čak i novorođenčadi.

Selo Miletići tada je opljačkano i potpuno uništeno, sada u njemu nitko ne živi, a zgarišta su zarasla u korov, trnje i grmlje te drugo šumsko raslinje. Za ovaj zločin, kao i za mnoge druge koji su se u na području Travnika učinjeni nad Hrvatima od strane pripadnika Armije BiH, još uvijek nitko nije odgovarao. Na žalost ovo stradanje nedužnih Hrvata više nitko, ni na koji način, i ne obilježava i sve više pada u zaborav. A kako kaže jedan ugledni Hrvat iz Travnika ovaj zločin jedni (Bošnjaci) prešućuju a drugi (Hrvati), na žalost, zaboravljaju.

Vitez.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi