RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Reagiranje Glavnoga vijeća na izvještavanje HRT-a o zasjedanju HNS-a

Napisano 04.03.2015. 19:27
Hrvatski narodni sabor

U Dnevniku HRT od 28. veljače 2015. godine objavljen je prilog u kojem se govorilo o zajedanju Hrvatskoga narodnoga sabora. No, rečeno je da je da je riječ o Hrvatskom narodnom vijeću. Isto je u pitanju svom gostu u emisiji Nedjeljom u dva ponovio i vaš novinar Aleksandar Stanković. Ono što posebice zabrinjava je sadržaj pitanja koji se pretežito referira na reakcije stranaka iz Sarajeva, govori o tome da niti oni na čije se reakcije pozivaju vaši novinari niti vaši novinari se upoznali sa suštinom dokumenata usvojenih na Saboru.

Vjerujemo da vaš novinar i urednik u Dnevniku nisu zlonamjerno preimenovali organizaciju HNS, već da je to posljedica općenito, po našem mišljenju površnoga praćenja zbivanja u Bosni i Hercegovini, napose pozicije hrvatskoga naroda u BiH.

Naglašavamo da su to dvije različite organizacije hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski narodni sabor koji je imao 6. zasjedanje u subotu 28. veljače je organizacija koja okuplja izabrane vijećnike i zastupnike, te izabrane dužnosnike sa svih razina vlasti na cijelom području BiH. Na zasjedanju održanom u Mostaru sudjelovalo je preko 500 izaslanika, Hrvata izabranih za sve razine vlasti od općinskih vijeća do državne razine, uključujući i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Hrvata, te 14 političkih stranaka od kojih neke nemaju uopće hrvatski predznak, čak u svojim redovima imaju pretežito nehrvatsko članstvo. Na Saboru su bili sudionici bilo kao izaslanici bilo kao gosti, predstavnici najvažnijih kulturnih, znanstvenih obrazovnih institucija hrvatskog naroda u B i H kao i predstavnici udruga Hrvata na globalnoj razini kao što je Hrvatski svjetski kongres, te krovne udruga iz domovinskog rata.

S druge strane, Hrvatsko narodno vijeće je organizacija bez izbornoga legitimiteta, udruga po svojim stajalištima bliska bošnjačkoj centralističkoj politici.

S obzirom da pogrešno izvješćivanje, može biti i posljedica neinformiranosti, u prilogu Vam šaljem Deklaraciju HNS-a koja je usvojena na Saboru.

U prilogu je također Informacija o radu Glavnog vijeća koju sam podnio Saboru. Posebice Vas upućujem na dio koji se odnosi na uzurpaciju izvornih nadležnosti u sferi financija i gospodarenja prostorom koji se centralizacijom izuzimaju iz nadležnosti većinskih hrvatskih općina i županija. To Vam šaljem kao ilustraciju da naše zalaganje za jednakopravnost , zapravo je zalaganje za slobodno raspolaganje rezultatima našeg rada i očuvanje opstojnosti i subjektiviteta hrvatskog naroda u B i H.

Predsjednik Glavnog vijeća,
dr. Božo Ljubić

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi