RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Skandalozan govor reisa Kavazovića: Muslimani će se prema katolicima odnositi u duhu Ahdname

Napisano 07.06.2015. 20:22

Poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein ef. Kavazović u svome obraćanju papi Franji tijekom jučerašnjeg međureligijskog susreta u Sarajevu iznio je svoju viziju razvoja odnosa muslimana prema katolicima.

Taj odnos, rekao je reis Kavazović, treba biti duhu Ahdname, dokumenta koji zapravo simbolizira neravnopravnost katolika u odnosu na muslimane.

''Mi bosanskohercegovački muslimani želimo posebno razvijati naše dobre odnose s katolicima u BiH u duhu Ahdname sultanas Mehmeda 2. Fatiha'', rekao je reis Kavazović tijekom međureligijskog susreta.

Ahdnama je iznimno sporan dokument kojim se zapravo potvrđuje da su katolici bili građani drugog reda u Bosni u doba Osmanlija, iako je mnogi danas pokušavaju prikazati kao dokaz tolerantnosti i prosvijetljenosti Osmanlija, što je krivotovorenje povijesti.

Dnevnik.ba podsjeća kako je Definitorij Franjevačke provincije Bosne Srebrene, na svom redovnom zasjedanju 28. svibnja 2013. – tj. točno na dan 550. obljetnice izdavanja Ahdname donio je izjavu u kojoj ističe da Bosanski franjevci ne mogu proslavljati taj događaj. U Izjavi podsjećaju da je prije 550 godina nekada slavno Bosansko kraljevstvo uništeno, posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević je vjerolomno pogubljen (5. lipnja 1463.), bosanska kraljica Katarina Kotromanić-Kosača je doduše uspjela pobjeći iz Bosne, ali se nikad više nije mogla vratiti u svoje kraljevstvo, te zaključuju:

"Ovo je, dakle, godišnjica naše nacionalne i državne tragedije".

Bosanski franjevci u usvojenoj izjavi navode kako „malo svjetlo u velikoj tami jest bila Ahdnama, ali je ona vrlo često bila samo mrtvo slovo na papiru. Često je, kažu, gažena i nije poštivana od mjesnih moćnika, iako je bila i ostala neka pravna podloga za franjevačko inzistiranje na osnovnim ljudskim pravima u Osmanskom carstvu.

Koliko je Ahdnama jamčila ljudska prava najbolje govori podatak fra Andrije Zirduma o spaljenih 464 katoličkih crkava i 24 franjevačka samostana nakon njenog udjeljivanja.

Fra Anđelo Zvizdović je bio primoran primiti Ahdnamu iz prostog razlog što su Osmanlije pogubile cijelo bosansko plemstvo, tako da osim vjerskih poglavara nitko nije mogao predstavljati narod.

Reis Kavazović, pak, veli da će bh. muslimani graditi odnose katolicima na temeljima takvog jednog dokumenta. U Ahdnami se uistinu jamče prava katolicima i kleru, ali samo do trenutka do kad su katolici pokorni sultanu.

Postratna povijest nam pokazuje kako takav odnos i dalje živi u političkom Sarajevu i to ponajprije kroz uzurpiranje političkih pozicija koje pripadaju Hrvatima. Tako smo imali Alijansu početkom 2000.-ih, potom fenomen Komšić od 2006. a vrhunac provođenja politike Ahdname je platformaška vlast iz 2011.

Reis Kavazović je papi ''u oči'' kazao kakva će se politika voditi prema njegovu stadu, a nitko, pa ni kardinal Puljić koji je sve to slušao, nije ni trepnuo.

Tekst Ahdname

Ja sam sultan Mehmed han, neka je poznato svima, uopće od prostog puka kao i odjeljenjima ova moja vlastodržaća povelja, kojom bosanskim svećenicima ukazujem veliku pažnju, te zapovjedam: spomenutim i njihovim bogomoljama ne smije biti smetnje ni pritiska, neka se smjeste u svojim bogomoljama, te kako od uzvišene moje strane, tako od mojih vezira, niti od mojih podčinjenih (robova), niti od mojih podčinjenih (robova), niti od mojih podanika - raje niti od svega stanovništva cjelokupne moje države spomenutim nitko se nesmije miješati u njihove stvari niti ih napadati,ni vrijeđati ni njih ni njihov život, njihov imetak (imovinu) ni njihove bogomolje.Također iz tuđine osobito u moju državu dovoditi ljude dozvoljava im se. Stoga spomenutim izdajem moju uzvišenu zapovijed ukojoj im posvećujem svoju brigu i pažnju, te se kunem teškom zakletvom: Stvoriteljem i gospodarom zemlje i nebesa, sa sedam musafa,sa velikim Božijim vjesnikom (Muhamedom) i sa 124.000 pejgambera i sa sabljom koju pašem da ovim što je napisano nikoje lice ne smije se suprostaviti dok god ovi (Franjevci) služe meni i mojoj zapovjesti budu pokorni.

 

Pisano 28. maja 1463.

Na granici Milodraža

Fatih sultan Mehmed

 

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi