RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U FBiH povećana štednja, građani u bankama čuvaju 7,2 milijarde KM

Napisano 06.05.2016. 20:35

Vlada FBiH danas je prihvatila izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH za 2015. godinu sa informacijama o bankarskom mikrokreditnom sustavu, sustavu leasinga i radu samostalnog ombudsmena za bankarski sustav.

Konstatirano je da je bankarski sustav u prethodnoj godini ostvario dobit od 149 milijuna KM, uz naglašavanje da su svi pozitivno poslovali. Kreditna aktivnost povećana je za 3,5 posto.

Ipak, ono što je zanimljivo jeste da je povećana štednja građana u odnosu na prethodnu godinu.

"Stanovništvo je povećalo štednju, a prema podacima Agencije za statistiku građani u bankama čuvaju 7,2 milijarde KM. Depoziti koji se čuvaju u bankama iznose 13,1 milijardu KM. Informacija da građani čuvaju toliko novca ne raduje me nimalo, zbog toga savjetujem građanima da investiraju ili u vrijednosne papire ili u pokretanje vlastitog biznisa", istaknula je ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš istaknuo je da je financijski sustav u FBiH stabilan, te da je riječ o najuspješnijem i najuređenijem segmentu gospodarstva u BiH.

Kada je riječ o mikrokreditnom sustavu, on je najviše bio usmjeren na kreditiranje poljoprivrede i uslužnih djelatnosti.

Likvidacijom Banke Srpske ispunjen je uvjet MMF-a za novi kreditni aranžman, a hoće li BiH dobiti 1,05 milijardi kredita od MMF-a bit će poznato nakon završetka posjete misije te međunarodne financijske institucije, koja će trajati od 10. do 24. svibnja.


Nema komentara

Anketa

Ustavi