RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Sarajevu ništa novo: SDP i DF protiv mehanizma koordinacije u koji su uključeni entiteti i županije

Napisano 27.08.2015. 21:00

Takozvani mehanizam koordinacije skrojen u vrhu HDZ i SNSD, a prihvaćen od strane SDA, uvod je u rekonstrukciju Bosne i Hercegovine po želji Dragana Čovića i Milorada Dodika, tvrde iz SDP-a.

-Politička naivnost SDA i želja za ostankom u vlasti na ovom primjeru doživjela je vrhunac kroz njegovo odobravanje, što će, u konačnici, kreirati sustav u kojem će svaka županija moći blokirati europski put i što je, ništa drugo, do stvaranje HDZ-ovog trećeg entiteta, uvjerava stranka koja je u dva navrata majorizirala Hrvate u BiH.

Uvođenje županija i entiteta kao ravnopravnih u ovom procesu bh. institucijama jeste razvaljivanje i slabljenje BiH i dodatno usporavanje europskog puta, kao i uvod u ustavne promjene.

Umjesto mehanizma koordinacije aktualne vlasti nam nude mehanizam dezintegracije i ucjene države, kojim će županije ucjenjivati ostale, čime se u startu osporava svaka mogućnost dogovora tvrdi se iz SDP-a.

Ova stranka, tvrdi da su SNSD, HDZ i SDA čekali da SDP BiH ne bude u vlasti, kako bi ponovo vratili prijedlog koji, dok su oni bili u Vijeću ministara i Vladi FBiH, nikada nisu htjeli prihvatiti.

-U ovom procesu je očita i licemjernost predstavnika međunarodne zajednice, koja se ranije oštro protivila ovakvom modelu, a sada prihvaćanjem istog podržava podjele unutar zemlje i dalju dezintegraciju.

Sarajevski unitaristi, pod plaštom socijaldemokracije pozivaju izvršnu vlast na svim razinama, a posebice Vijeće ministara BiH, da ne dozvoli evidentno kršenje Ustava BiH jer je vanjska politika, u što spadaju i pregovori s EU, isključiva nadležnost države.

SDP BiH će, najavljuju, zajedno s svima onima koji žele dobro Bosni i Hercegovini učiniti sve da ih spriječi u blokadi i razvaljivanju naše domovine.

Demokratska fronta (DF) također smatra neprihvatljivim prijedlog mehanizma koordinacije, koji se nedavno pojavio u medijima.

-Naime, u ponuđenom radnom materijalu postoje stavke koje su u izravnoj suprotnosti s Ustavom BiH, odnosno izvornim nadležnostima državne razine vlasti, priopćeno je iz DF-a.

Za DF posebno je neprihvatljiva mogućnost da županije dobiju pravo veta na odluke koje se tiču odnosa BiH s Europskom unijom.

-Podržavljivanje županija će proces EU integracija naše zemlje napraviti nemogućim, smatra DF.

DF, stoga, smatra neodgovornim ponašanje Vlade FBiH, “koja je u tajnosti usvojila ovaj prijedlog bez ikakvog objašnjenja i davanja mogućnosti za javnu debatu na ovu temu”.

SDP i DF protiv mehanizma koordinacije u koji su uključeni entiteti i županije

-DF je odgovornim osobama u Vijeću ministara prezentirao vrlo precizne prijedloge da se mehanizam koordinacije napravi efikasnim uz puno poštovanje izvornih nadležnosti BiH, navodi se u priopćenju te stranke.

Kao i njihova stranka majka-SDP i DF bi isključivanjem županija zapravo isključio jednu razinu vlasti iz odlučivanja o pitanjima koja su u nadležnosti te razine vlasti- tj. županija.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi