RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uskoplje: Jame rudnika zatvorene za Hrvate

Napisano 10.10.2015. 18:17

Među inicijativama upućenim Vladi Federacije BiH na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je i inicijativa Dražena Matišića (HDZ BiH), izaslanika u ovom Domu za preispitivanjem nacionalne strukture zaposlenih u rudniku ugljena "Gračanica" u općini Uskoplje-Gornji Vakuf. Vlasnik rudnika ugljena "Gračanica" d.o.o Uskoplje- Gornji Vakuf je Javno poduzeće "Elektroprivereda BiH" d.d. Sarajevo. Matišić je izaslaničkom inicijativom Vladu FBiH upoznao s činjenicom da upravljačka struktura rudnika godinama ignorira Hrvate što je rezultiralo time da je struktura zaposlenih skoro potpuno jednonacionalna. Prema saznanjima koje je prilikom podnošenja inicijative iznio Matišić, od 210 zaposlenih u rudniku "Gračanica" samo su dva Hrvata. Hrvata nema ni u Upravnom kao ni u Nadzornom odboru ovog poduzeća, a uprava rudnika nije pokazala nimalo volje izbalansirati nacionalnu strukturu zaposlenih ni prilikom nedavnih novih zapošljavanja.

"Na raspisani Natječaj za prijam 10 zaposlenika u rudniku, apliciralo je oko 400 kandidata među kojima je bio i znatan broj Hrvata. Ni ovaj put nije zaposlen niti jedan radnik hrvatske nacionalnosti. Pitam se je li nacionalna pripadnost jedan od kriterija zapošljavanja u rudniku u kojemu su prije rata radili i Hrvati te ga zajedno s Bošnjacima i pripadnicima drugih nacija gradili", zapitao se Matišić.

Kao podnositelj inicijative Matišić od Vlade FBiH i Federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva, očekuje konkretne mjere s ciljem zaustavljanja prakse jednonacionalnog zapošljavanja.

"Očekujem od Vlade FBiH i resornog ministarstva da upravi poduzeća skrene pažnju na to da povede računa o nacionalnoj strukturi zaposlenih, odnosno da daju priliku i Hrvatima s ovog područja raditi i doprinositi uspješnom poslovanju rudnika Gračanica kao što su to godinama prije rata i činili", istaknuo je prilikom podnošenja inicijative Dražen Matišić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Artinfo.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi