RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vijeće Ustavnog suda odlučilo: Prostornim planom ugrožen vitalni interes Hrvata u SBŽ

Napisano 31.03.2015. 14:13

Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa utvrdilo je kako Prijedlogom odluke bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira o imenovanju Šahbaza Džihanovića za suca Ustavnog suda FBiH nije povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Epilog je to postupka koji je pred ovim vijećem pokrenuo Klub izaslanika bošnjačkog naroda, odnosno većina bošnjačkih izaslanika iz prethodnog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta, javlja Fena.

Naime, podnositelji su u zahtjevu za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda naveli kako je imenovanje Džihanovića protivno bošnjačkom vitalnom interesu, a kao razlog naveli "da je nezakonito dodjeljivao bh. državljanstvo većem broju stranaca od 1. ožujka 2006. do 31. siječnja 2007., kada je obnašao dužnost generalnog konzula BiH u Njemačkoj".

Kako je u obrazloženju presude priopćila predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, Vijeće je nakon uvida u Izvješće o radu Državnog povjerenstva za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za spomenuto razdoblje utvrdilo kako su odluke o prijemu u bh. državljanstvo donosili, ne samo tadašnji Konzulat RBiH u Minhenu, Njemačka, nego i MUPRBiH, Ministarstvo pravde i opće uprave BiH, Ministarstvo za civilne poslove BiH te generalni konzulati BiH u Istanbulu i New Yorku, kao i Veleposlanstvo BiH u Beču i drugi.

Ovo izvješće i odluke o dodjeli bh. državljanstava su u međuvremenu dostavljeni Tužiteljstvu BiH, ali u vezi s tim nije pokrenuta bilo kakva daljnja procedura, niti je podnesen zahtjev za utvrđivanje bilo čije odgovornosti, te je, stoga, Vijeće ocijenilo da spomenuto izvješće ne može biti temelj za vrednovanje bilo kojeg kandidata za poziciju suca Ustavnog suda FBiH.

Usto, Vijeće je u vezi s navodima podnositelja zahtjeva utvrdilo kako je tadašnji predsjednik FBiH izjavio da je odluku o imenovanju Džihanovića donio pod pritiskom javnosti, imajući, pritom u vidu kako se u Ustavnom sudu FBiH u Vijeću za zaštitu vitalnih interesa nalazi više od 60 neriješenih predmeta, a ne iz razloga da je bio pod političkim pritiskom kako je to navedeno u zahtjevu podnositelja.

Vijeće je, također, utvrdilo kako je bivši dopredsjednik FBiH Mirsad Kebo donio odluku o poništenju akta kojim je ranije dao suglasnost za imenovanje Džihanovića znatno poslije donošenja Odluke Doma naroda Parlamenta FBiH te da ta odluka ne može proizvesti nikakvo pravno djelovanje. 

 

Prijedlog zakona o zakupu stana ŽS

Istovremeno, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH donijelo je i danas objavilo i presudu kojom je utvrđeno kako Prijedlogom zakona o zakupu stana, koji je razmatran na 32. sjednici Skupštine Županije Sarajevo (ŽS) 29.4.2009. godine, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

Naime, Klub zastupnika Hrvata u Skupštini ŽS-a podnio je zahtjev za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog hrvatskog naroda u postupku razmatranja Prijedloga zakona o zakupu stana, razmatranog na spomenutoj sjednici Skupštine ŽS-a.

Zaštita vitalnog nacionalnog interesa u ovom slučaju odnosi se na pitanje – Je li tekstom Prijedloga spomenutog zakona "ispoštivana" ranija Odluka Ustavnog suda FBiH iz 2005. godine?

U vezi s tim, Vijeće je utvrdilo kako je u sklopu izvršenja te odluke predlagatelj pripremio novi Prijedlog zakona koji je razmatran na sjednici Skupštine ŽS-a 29.4.2009. godine.

Uvidom u taj akt, Vijeće je ocijenilo kako  akt sadrži odrednice koje bitno mijenjaju pristup rješavanja stambene problematike u odnosu na Prijedlog istog zakona iz 2004. godine, a koji je tretiran ranijom odlukom Ustavnog suda FBiH iz 2005. godine.

Stoga, Vijeće smatra da se predložena rješenja iz 2009. godine razlikuju u odnosu na Prijedlog zakona o zakupu stana iz 2004.te se ta razlika odnosi na uvjete zaključivanja ugovora na određeno vrijeme, dodjele zamjenskog stana, te utvrđivanja zaštićene zakupnine, kao i da se radi o odredbama koje nisu bile sadržane u Prijedlogu zakona iz 2004. godine za ovu kategoriju stanova u svojini građana.

 

Prijedlog prostornog plana Federacije BiH

Treća presuda koje je Vijeće za zaštitu vitalnih interesa danas objavilo odnosi se na zahtjev Kluba zastupnika Hrvata u Skupštini Srednjobosanske županije (SBŽ)/Saboru Županije Središnja Bosna za utvrđivanje postojanje vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog hrvatskog naroda u postupku davanja mišljenja o Prijedlogu prostornog plana Federacije BiH za razdoblje 2012-2028 godine.

Odlučujući u ovom predmetu, a nakon održane javne rasprave, Vijeće je donijelo presudu kojom je utvrđeno da Mišljenje Skupštine SBŽ-a na Prijedlog prostornog plana Federacije BiH za razdoblje 2012-2028 godine, dano na 6. izvanrednoj sjednici od 6.9.2012. godine, povređuje vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

Prezentiranim Prijedlogom prostornog plana, prema navodima podnositelja zahtjeva narušava se prostorno-planski, te prometno-komunikacijski koncept utvrđen Prostornim planom SBŽ-a, kojim su utvrđeni organizacija, osnovna namjena, korištenje, uređenje i zaštita prostora u ovoj županiji.

Nadalje, podnositelj zahtjeva smatra da način sadržan u Prijedlogu prostornog plana, a koji je predmet ocjene, predstavlja, ne samo derogiranje usvojenih pravnih akata SBŽ-a nego i dodatno zadiranje u interese i nadležnosti općine, a što je, kako navodi, u neskladu s ustavnim odredbama.

Vijeće je izvršilo uvid u priloženu dokumentaciju, te je polazeći od Amandmana 37. na Ustav FBiH, kojim je propisano da vitalni nacionalni interes konstitutivnog naroda predstavlja i teritorijalna organizacija ukoliko to smatraju dvije trećine jednog od klubova izaslanika, ocijenilo da svaki konstitutivni narod ima pravo da u iznalaženju određenih rješenja predlaže optimalne planove kojim će zaštititi nacionalni interes, u svim fazama donošenja određenog akta, a u konkretnom slučaju davanjem mišljenja na prostorni plan.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi